ΣΙΝΕ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Από ποιον Έλληνα πήρε το όνομα του το ΙΚΕΑ;

ΙΚΕΑ… ΙΚΕΑ… ΙΚΕΑ και ξερό ψωμί!
Ναι,…όλοι ξέρουμε το ΙΚΕΑ, όπως επίσης ξέρουμε και ότι είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα τα ” θαυματουργά” έπιπλα που τα συναρμολογείς μόνο σου, ξέρουμε και ότι η εταιρεία του ΙΚΕΑ εδρεύει στη Σουηδία…τι δεν ξέρουμε όμως για το ΙΚΕΑ; Δεν είναι τυχαία η επανάληψη της λέξης ΙΚΕΑ, γιατί αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω θα σας εντυπωσιάσει.

Και για να πάρουμε τα πράματα από την αρχή, η λέξη ΙΚΕΑ, αν το καλοσκεφτούμε, ίσως και να μας φέρνει στο μυαλό τη γνώριμη ελληνική λεξούλα, “οικία”…εεε! κάτι γίνεται τώρα, τι λέτε;
Για δείτε τι αναφέρει ο Παυσανίας, στους «Αττικούς Περιπάτους» του, γραμμένους τον 1 πΧ αιώνα:
“Ο πιο επιφανής ξυλουργός της Αθήνας ήταν χωρίς αμφιβολία ο Λεωχάρης ο Θηβαίος. Τα έπιπλα που προσέφερε στους Αθηναίους ήταν πάντα από το καλύτερο ξύλο, αλλά η ευφυΐα του Λεωχάρους φαινόταν σε αυτό το γεγονός: πωλούσε στους συμπολίτες του τα έπιπλα σε κομμάτια, αφήνοντας τους να τα κατασκευάζουν μόνοι τους. Έτσι οι πολίτες διασκέδαζαν και ο Λεωχάρης απασχολούσε ελάχιστους δούλους. Το δε εργαστήριό του «Οικία» ονόμαζε».
Ο Παυσανίας τοποθετεί το εργαστήριο του Λεωχάρους στον ποταμό Κηφισό, δηλαδή κοντά στο σημερινό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας.
Είδατε που σας λέγαμε; δεν είναι πλέον εμφανές, ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς την συμβολή των αρχαίων Ελλήνων!
Να σημειώσουμε δε, ότι ο Bjorn Svartrad, ο ελληνομαθής ιδρυτής της αλυσίδας, ο οποίος φαίνεται πως ήρθε σε επαφή με τα γραπτά του Παυσανία από μικρή ηλικία, αφού στην πατρίδα του, τη Σουηδία, τα αρχαία ελληνικά είναι υποχρεωτικό μάθημα, καταλαμβάνοντας 5 ώρες τη βδομάδα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, σε αντίθεση με ότι επικρατεί στην πατρίδα μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

olo malakies....h de megaluterh htan to teleutaio...dn didaskonta arxaia ellinika sta souhdika sxoleia....to mono pou einai stantar einai oti oi lexeis oikiA me ikea exoun tn idia profora mias kai to ikea oi souhdoi to proferoun ikia kai oxi ikea opws oi pio polloi apo emas,parola auta dn eimai sigouros kata poso to ikea bgainei apo to oikia