ΣΙΝΕ

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Όσκαρ 2012: Οι νικητές των 84ων βραβείων Όσκαρ (video)

Όσκαρ ήταν και πάνε! Όπως ήταν αναμενόμενο το φιλμ The Artist απέσπασε πέντε βραβεία στην 84η τελετή απονομής των Oscar, περιλαμβανομένων των βραβείων καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και του Α' ανδρικού ρόλου.
Η λαμπερή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, με οικοδεσπότη τον βετεράνο αμερικανό κωμικό Billy Crystal, μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά σε πάνω από 200 χώρες.
Είναι ουσιαστικά η πρώτη βουβή ταινία που παίρνει Oscar από το 1929 αλλά και η πρώτη ασπρόμαυρη ταινία που κερδίζει στην συγκεκριμένη κατηγορία μετά τη Λίστα του Σίντλερτο 1994. Η ασπρόμαυρη βουβή ταινία έφυγε από το πρώην Kodak Theatre με τα βραβεία για την Καλύτερη ταινία, την Καλύτερη Σκηνοθεσία, τον Πρώτο Ανδρικό Ρόλο, τα Κοστούμια και τη Μουσική.
Ο Jean Dujardin ευχαρίστησε την Ακαδημία και όλους όσοι τον ψήφισαν στην κατηγορία του Πρώτου Ανδρικού Ρόλου. "Merci, magnifique" αναφώνησε ο ηθοποιός που στη σκηνή είχε μαζί του και τον Uggie τον σκύλο που πρωταγωνιστούσε στην ταινία.Ο Michel Hazanavicius κατάφερε να νικήσει τον ισχυρό ανταγωνισμό και να κατακτήσει το χρυσό αγαλματίδιο καλύτερου σκηνοθέτη, ενώ ο Jean Dujaradin άφησε πίσω του τον George Clooney και τον Brad Pitt, επικρατώντας στην κατηγορία καλύτερου ηθοποιού.
Ακόμη, η ασπρόμαυρη βουβή ταινία του Hazanavicius απέσπασε και τα βραβεία Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής και κοστουμιών.
Πέντε Oscar κυρίως τεχνικά και για το Hugo, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας, Οπτικών Εφέ, Ηχητικού Μιξάζ και Ηχητικού Μοντάζ.
Το «Hugo» είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες (συνολικά 11), ωστόσο το «The Artist», με 10 υποψηφιότητες, μια ωδή στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, στις σημαντικότερες κατηγορίες.
Η Meryl Streep κατάφερε να πάρει τελικά το τρίτο της Oscar στην 17η υποψηφιότητα της για την ερμηνεία της στο Iron Lady. Ανεβαίνοντας στη σκηνή έκανε το γνωστό της χιούμορ. "Είμαι σίγουρη ότι όταν ακούστηκε το όνομά μου είπατε όλοι, πάλι αυτή;;", ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσους έχει γνωρίσει στη ζωή της. Ήταν έκπληκτη με τη νίκη της καθώς τις τελευταίες ημέρες φαβορί θεωρείτο η Viola Davies στο φιλμ The Help.
Η ταινία απέσπασε όμως το Oscar Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου. Η Octavia Davies συγκινημένη είδε τους συναδέλφους της να στέκουν όρθιοι και να τη χειροκροτούν. «Που ήσουν όλη τη ζωή μου», αναφώνησε ο Christopher Plummer όταν με τη σειρά του έλαβε το βραβείο Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου. Στα 82 του χρόνια έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηθοποιός που παίρνει βραβείο.
Βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου κέρδισε Woody Allen για το Μεσάνυχτα στο Παρίσι και Διασκευασμένου Σεναρίου ο Alexander Payne για το Descendants. O ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης φώναξε στα ελληνικά «Σ' αγαπώ» στη μητέρα του. Καλύτερη Ξενόγλωσση ταινία ψηφίστηκε το ιρανικό A Separation.
Η ηθοποιός Octavia Spencer τιμήθηκε με το βραβείο Β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο φιλμ «The Help» και ο Christopher Plummer αυτό του Β' ανδρικού ρόλου για την ταινία «Beginners».
Η ταινία «A Separation» σε σενάριο και σκηνοθεσία του ιρανού Asghar Farhadi κατέκτησε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Ο Woody Allen τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία του «Midnight in Paris», ενώ το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου μοιράστηκαν οι Alexander Payne, Nat Faxon και Jim Rash για την ταινία «The Descendants».
Το βραβείο για το καλύτερο μοντάζ πήραν οι Angus Wall και Kirk Baxter για το φιλμ «The girl with the dragon tattoo», σε σκηνοθεσία David Fincher , ενώ το βραβείο για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι πήρε ο Bret Mckenzie για το “Man or Muppet” (στην ταινία The Muppets).
Με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων τιμήθηκε το “Rango”, ενώ στην ταινία “Undefeated” απονεμήθηκε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ.
Στις λιγότερο προβεβλημένες κατηγορίες, το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους πήρε το «Saving Face» της τιμημένης με Emmy πακιστανής δημοσιογράφου Sharmeen Obaid Chinoy και του αμερικανού Daniel Junge - με θέμα τις γυναίκες-θύματα επιθέσεων με οξύ στο Πακιστάν. Επίσης, το βραβείο για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους απέσπασε το “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”, ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους έλαβε το φιλμ “The Shore”, σε σενάριο και σκηνοθεσία Terry George.
Ο κατάλογος των νικητών των βραβείων Όσκαρ:
Καλύτερη ταινία: “The Artist”
Α' Γυναικείος Ρόλος: Μέριλ Στριπ για την ταινία “Η Σιδηρά Κυρία”
Α΄ Ανδρικός Ρόλος: Ζαν Ντιζαρντέν για την ταινία “The Artist”
Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Οκτάβια Σπένσερ για την ταινία “Οι Υπηρέτριες”
Β΄ Ανδρικός Ρόλος: Κρίστοφερ Πλάμερ για την ταινία “Οι Πρωτάρηδες”
Καλύτερη σκηνοθεσία: Μισέλ Αζαναβισιούς για την ταινία “The Artist”
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: “Rango”
Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο: “Μεσάνυχτα στο Παρίσι”
Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο: “Οι Απόγονοι”
Καλύτερη διεύθυνση: “Hugo”
Καλύτερη Φωτογραφία: “Hugo”
Καλύτερα κουστούμια: “The Artist”
Καλύτερο ντοκιμαντέρ: “Undefeated”
Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: “Saving Face”
Καλύτερο μοντάζ: “Το Κορίτσι με το τατουάζ”
Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: “Ένας Χωρισμός”
Καλύτερο μακιγιάζ: “Η Σιδηρά Κυρία”
Καλύτερη πρωτότυπη μουσική: “The Artist”
Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι: “Μan or Muppet”
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: “The Shore”
Καλύτερος ήχος: “Hugo”
Καλύτερα ηχητικά εφέ: “Hugo”
Καλύτερα οπτικά εφέ: “Hugo”
Δείτε σε video τις μεγάλες στιγμές της απονομής των βραβείων Oscar 2012..

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: