ΣΙΝΕ

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Μιά 23 χρονη φοιτήτρια το πρόσωπο της χρονιάς για τη Guardian...

Η Camila Vallejo, η 23χρονη φοιτήτρια από τη Χιλή είναι η γυναίκα που αναδείχθηκε, στα
τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, πρόσωπο της χρονιάς από την βρετανική Guardian. Το κορίτσι του Χιλιανού Χειμώνα άφησε πίσω πασίγνωστα ονόματα όπως η Καγκελάριος Μέρκελ, ο αιγύπτιος τεχνο-επαναστάτης Ουαέλ Γόνιμ, και το σύμβολο του δημοκρατικού αγώνα στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κίι...

Η φοιτήτρια Γεωγραφίας από τη Χιλή, απέσπασε το 78% των ψήφων στον διαγωνισμό της βρετανικής εφημερίδας και μεταξύ των ακτιβιστών έχει αποκτήσει τη φήμη ροκ σταρ. Από τον περασμένο Μάιο, ηγείται των διαδηλώσεων -ακόμα και 200.000 ανθρώπων- του «Χιλιανού Χειμώνα». Το συγκεκριμένο κίνημα έχει κερδίσει τη διεθνή στήριξη. Ένα σύνθημά του, το «είμαστε το 90%», αναφέρεται στο ποσοστό δημοτικότητας που συγκέντρωνε στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Την φωνάζουν «Comandande Camila» και είναι δεδηλωμένη κομμουνίστρια. Μάλιστα, λόγω της ρητορική της δεινότητας πολλοί την συγκρίνουν με τον υποδιοικητή Μάρκος και τον Τσε Γκεβάρα. Ωστόσο, η γενιά της Vallejo απέχει αρκετά από τις παλαιότερες γενιές αριστερών, καθώς οι «νέοι αριστεροί» είναι λιγότερο δογματικοί ιδεολόγοι και περισσότερο πραγματιστές που επιζητούν την αλλαγή, έστω και αν αυτό σημαίνει αγώνα μέσα από την υφιστάμενη πολιτική τάξη.
Παρόλα αυτά, ο «Χιλιανός Χειμώνας» φέρει ανατροπές στη λατινοαμερικανική χώρα. Επικεντρώνεται σε ένα πολιτικό θέμα, που είναι το σύστημα παιδείας και η εύνοια που δείχνει στα παιδιά των εύπορων οικογενειών. Στη Χιλή μόνο 15% των πολιτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο το σύστημα παιδείας είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικοποιημένο και το ύψος των διδάκτρων συχνά τριπλάσιο από τον μέσο ετήσιο μισθό.
Χάρη στη Vallejo και των 300.000 «ακολούθων» της μόνο στο twitter, το κίνημα έχει ήδη επιτύχει πολιτικές νίκες. Μπορεί στις 7 Δεκεμβρίου η 23χρονη να έχασε την προεδρία της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής, όμως η φήμη της διαρκώς εξαπλώνεται μαζί με το κίνημα. Τον Αύγουστο η «Comandande Camila», έδωσε την δυναμική της στις φοιτητικές διαδηλώσεις στη Βραζιλία.
Αυτόν τον καιρό η φοιτήτρια ταξιδεύει στην Ευρώπη όπου θα πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών, ενώ το πρώτο της βιβλίο, μια συλλογή ομιλιών και άρθρων της από την περασμένη χρονιά, έχει γίνει μπεστ σέλερ. Το πέρασμά της στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας είναι σίγουρο, καθώς ήδη το Χιλιανό Κομμουνιστικό Κόμμα της έχει ζητήσει να ηγηθεί της λίστας του για το Κογκρέσο στις εκλογές του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: