ΣΙΝΕ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Δημάρχου Γρεβενών στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, με αφορμή την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά τη «Βιολογική Γεωργία», έστειλε προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κω/νο Σκανδαλίδη την παρακάτω επιστολή:

Κύριε Υπουργέ
Στα πλαίσια της υλοποίησης της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου (Π.Α.Α. 2077-2013) και σύμφωνα με την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με αριθμ. Πρωτ. 74/4119/13-01-2012 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον άξονα 2 Μέτρο 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» Δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία», το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται σε 40.000.000,00€. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά όλη την Ελλάδα και για τρία χρόνια, ενώ για τα υπόλοιπα δύο χρόνια τα κονδύλια θα βρεθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θεωρούμε ότι το ποσό για κάθε χρόνο για όλη την Ελλάδα ανέρχεται σε 13.000.000,00€ περίπου, τη στιγμή που μόνο ο Νομός Γρεβενών για το 2011 έδωσε το ποσό των 2.500.000,00€ για 208 αιτήσεις (Αιτήσεις της προηγούμενης ΚΥΑ 619/137355/30-8-2005).
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο αριθμός των παραγωγών του Δήμου Γρεβενών στο προηγούμενο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας ήταν, σε σχέση με άλλες περιοχές, μεγαλύτερος.
Γεγονός που κατατάσσει το Δήμο Γρεβενών στην πρώτη θέση παραγωγής βιολογικών προϊόντων με ποσοστό 14% όταν ο μέσος όρος ανέρχεται σε ποσοστό 4,5%.
Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η κατανομή των πιστώσεων θα πρέπει να γίνει ανά Περιφερειακή Ενότητα και όχι πανελλαδικά, λαμβάνοντας υπόψη και την συμμετοχή των παραγωγών.


Κύριε Υπουργέ
Γνωρίζουμε ότι ο Πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαντικό κομμάτι για το αναπτυξιακό μέλλον του Δήμου μας, για το λόγο αυτό ενισχύουμε συγκεκριμένες δράσεις που στόχο έχουν την οικονομική και ποιοτική ανάπτυξη των αγροτών μας. Στόχος μας ο «ο Πράσινος Δήμος».
Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (είμαστε άλλωστε ο 1ος Δήμος στην Ελλάδα σε βιοκαλλιέργειες, αλλά και ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος) και η Τουριστική Ανάπτυξη των Γρεβενών, στην οποία δίνουμε μεγάλη βαρύτητα, θα δώσουν προστιθέμενη αξία στον τόπο μας και θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας αλλά και στην συγκράτηση του πληθυσμού στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας.
Για τα παραπάνω απαιτούμε και δεν επαιτούμε η κατανομή των πιστώσεων για το Δήμο Γρεβενών να γίνει σύμφωνα με τον αριθμό των παραγωγών. Το δικαιούμαστε και θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Ο Δήμαρχος Γρεβενών
Δημοσθένης Κουπτσίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: