ΣΙΝΕ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

«Ζω με τα χρήματα που είχα βάλει στην άκρη!»

Τους τελευταίους μήνες με αποκορύφωμα τα πρόσφατα 24ωρα η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα σε όλη την Ευρώπη. Η ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου το βράδυ της Κυριακής (12/2) στην σκιά του… ολοκαυτώματος της χώρας, είναι γεγονότα που κάθε άλλο παρά απαρατήρητα πέρασαν.
Σαφώς, η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον επαγγελματικό αθλητισμό. Οι ποδοσφαιριστές, κυρίως οι Ελληνες, είναι από αυτούς που ζουν την κρίση στο πετσί τους.
Μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες σε κυκλοφορία της Γαλλίας, η «Le Nouvel Observateur» ερευνώντας τις επιπτώσεις της κρίσης στο ποδόσφαιρο, ζήτησε την γνώμη δύο ανθρώπων. Του Ρικάρντο Φατί και του προπονητή του ΠΑΟΚ, Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος έχει σημαντική προϋπηρεσία στην χώρα του Φατί.
«Στην Ελλάδα, ακόμα και το ποδόσφαιρο βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας» γράφει η γαλλική εφημερίδα και κάνει μια αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί: «Σύμφωνα με αναφορά της παγκόσμιας ένωσης ποδοσφαιριστών (FIFpro) τα δύο τρία των παικτών πληρώνονται καθυστερημένα στην Ελλάδα, ένα τρίτο αυτών περιμένουν έξι μήνες για να πληρωθούν!
“Από τους 22 παίκτες ενός αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος, οι 15 δεν πληρώνονται στην ώρα τους, δύο από αυτούς δεν έχουν πληρωθεί για έναν χρόνο», σχολίασε στέλεχος της FIFpro». Ζητώντας ο δημοσιογράφος-ερευνητής την άποψη ενός ανθρώπου που βιώνει τις καταστάσεις καθημερινά, αναζήτησε τον Ρικάρντο Φατί. Τα όσα λέει ο ποδοσφαιριστής του Άρη είναι αποκαλυπτικά και περιγράφουν επ’ ακριβώς την κατάσταση.
«Την περσινή χρονιά είχαμε μια καλή πορεία στην Ευρώπη και πληρωθήκαμε κανονικά. Από φέτος, αρχίσαμε να νιώθουμε την κρίση. Πληρωνόμαστε με 5.000, 7.000 και 10.000 ευρώ. Ευχαριστώ τον Θεό, που είχα κάποια χρήματα στην άκρη και μου επιτρέπουν να ζω καλά» είπε.
Σχετικά με την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική πραγματικότητα, ο Γάλλος μέσος τόνισε ότι: «Οι Έλληνες παίκτες είναι περισσότερο συνηθισμένοι, ξέρουν την κατάσταση της ομάδας και της χώρας. Οι ξένοι έχουν προτεραιότητα στις πληρωμές. Και Έλληνες και ξένοι παίκτες πήγαν στη FIFA να σπάσουν τα συμβόλαιά τους, γιατί δεν έχουν πληρωθεί για έναν χρόνο. Δεν ξέρω πως καταφέρνουν να ζουν!».
«Προσέχουν ακόμη και την βενζίνη!»
Οι αποκαλύψεις του Φατί επικεντρώθηκαν και σε καθημερινά θέματα διαβίωσης. Ο Γάλλος χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα περιγράφει την… ελληνική πραγματικότητα: «Η πρώτη κουβέντα που γίνεται στα αποδυτήρια είναι “Πληρώθηκες; Πως;”. Για κάποιους είναι πραγματικό πρόβλημα. Ελέγχουν πού θα ξοδέψουν. Είναι πολύ περίεργο να βλέπεις ποδοσφαιριστές να προσέχουν τι θα πληρώσουν για την βενζίνη ή το εστιατόριο».
Τέλος, έδειξε ενημερωμένος για το επενδυτικό ενδιαφέρον που αφορά στην ΠΑΕ, υπογραμμίζοντας: «Αναζητούν επενδυτές στο εξωτερικό. Είναι κοντά σε μια συμφωνία. Ελπίζω να γίνει. Όπως και να έχει, δεν μπορεί να με συγκρατήσει αυτό. Νομικά, όλοι μπορούμε να πάμε στη FIFA, αν θέλουμε να σπάσουμε το συμβόλαιό μας», κατέληξε αφήνοντας υπονοούμενα όσο αφορά το μέλλον του, σε περίπτωση που συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση…
Αυτονόητα, η… νέα τάξη πραγμάτων που μεταμορφώνει την πραγματικότητα των Ελλήνων αθλητών ραγδαία, έχει αγγίξει και τους νεαρούς παίκτες, οι οποίοι βλέποντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διάσημοι και έμπειροι συνάδελφοί τους, λογικό είναι να απογοητεύονται. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που προσανατολίζονται στην μετανάστευση, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες και πιο αξιόπιστες προοπτικές για το επαγγελματικό τους μέλλον.
Δυστυχώς, το περασμένο καλοκαίρι, όταν κατεδαφιζόταν και το τελευταίο πάτωμα αξιοπιστίας του πρωταθλήματος με το σκάνδαλο των στημένων, αναρωτιόμασταν για ποιο λόγο επέμενε το ποδόσφαιρο να μην συνεδριάζει για να προβληματιστεί πάνω στο τι πρέπει να κάνει για να επιβιώσει. Αντίθετα, έβαλε λουκέτο στην ΕΠΟ. Περίπου οκτώ μήνες μετά, κι ενώ τα πράγματα έχουν φτάσει σε τραγικά αδιέξοδα, η αγορά του ποδοσφαίρου έχει σταυρώσει τα χέρια της και παρακολουθεί την διάλυση με μια αδράνεια όμοια με αυτή του μέσου Ελληνα, που έχει παραδοθεί στην προδιαγεγραμμένη μοίρα του…
Δώρα Ιωακειμίδου 
Με πληροφορίες από την εφημερίδα Metrosport

Δεν υπάρχουν σχόλια: