ΣΙΝΕ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Όλες οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον και με τη βούλα του Κοινοβουλίου η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μετά την υπερψήφιση του μνημονίου.
Σύμφωνα με το ψηφισθέν κείμενο προβλέπονται:

1. Μεγίστη ισχύς των ΣΣΕ τα τρία χρόνια.
2. Οι υφιστάμενες ΣΣΕ διάρκειας 24+ μηνών θα λήξουν το πολύ ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου (11/02/2013).
3. Η ισχύς της μετενέργειας των ΣΣΕ μειώνεται στους 3 μήνες (από 6).
4. Εάν δεν υπάρξει νέα ΣΣΕ εντός 3μήνου, ο μισθός επανέρχεται στο βασικό συν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνου, σπουδών, ΒΑΕ. Ο εν λόγω μισθός διατηρείται έως την υπογραφή νέας σύμβασης (συλλογικής ή ατομικής).
5. Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρείες (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
6. Πάγωμα ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
7. Προσφυγή στον ΟΜΕΔ μόνον με εκατέρωθεν συμφωνία (εργοδοτών-εργαζομένων), με μοναδικό πεδίο εξέτασης τον βασικό μισθό και κριτήριο και την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
8. Μείωση 22% του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ σε όλα τα επίπεδα βάσει της προϋπηρεσίας, της οικογενειακής κατάστασης και του ημερήσιου/μηνιαίου μισθού, δηλαδή 586 ευρώ κατώτερος (από 751,39 ευρώ) και 32% στους νεοεισερχόμενους 18-25 ετών, δηλαδή 511 ευρώ (από 600 ευρώ).
9. Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.
10. Εως τέλος Ιουλίου 2012, σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμισή της με τις ανταγωνιστικές χώρες (Πορτογαλία, Κεντρική, Ν.Α. Ευρώπη).
11. Μείωση 5% των ασφαλιστικών (εργοδοτικών) εισφορών του ΙΚΑ, με παράλληλα μέτρα μη δημοσιονομικής επίπτωσης (κλείσιμο μικρών ταμείων ειδικού σκοπού όπως ΟΕΚ, ΟΕΕ με μία μεταβατική περίοδο έως 6 μήνες).
12. Έως τέλος Σεπτεμβρίου μετά από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο, τα ειδικά επικουρικά ταμεία (με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών) θα εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
13. Νέα εργασιακά μέτρα, με προαναγγελία «πιο άμεσων παρεμβάσεων» έως τον Δεκέμβριο 2012, εάν κριθεί ότι «τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας δεν έχουν αποτέλεσμα».
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: