ΣΙΝΕ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί δεν είχαμε φέτος Αλκυονίδες μέρες?

Στην… κατάψυξη, μαζί με όλη την Ελλάδα, μπήκαν φέτος και οι αλκυονίδες μέρες!
Το καιρικό αυτό φαινόμενο, που κάνει την εμφάνισή του σχεδόν κάθε χρόνο τα τελευταία 2.500 χρόνια…κάπου μεταξύ Δεκεμβρίου και μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, φέτος δε μας επισκέφθηκε.

«Φέτος δεν είχαμε αλκυονίδες μέρες. Διανύουμε μια γενικά ψυχρή περίοδο, με παρατεταμένη κακοκαιρία και το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθώς έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν», σημειώνει ο μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», Μιχάλης Σιούτας.
«Οι αλκυονίδες μέρες αποτελούν χαρακτηριστικό του ελληνικού κλίματος. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται από την αρχαιότητα. Αποτελεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ημερών, που μπορεί, ωστόσο, να φτάσει τις δέκα, ακόμα και τις 15 μέρες, στη διάρκεια του οποίου επικρατεί καλοκαιρία», εξηγεί ο κ. Σιούτας.
Ο ίδιος σημειώνει ότι οι αλκυονίδες μέρες αποτελούν χαρακτηριστικό του ελληνικού κλίματος και, πέρα από τη διαδοχικότητα, έχουν τρία χαρακτηριστικά: κατά τη διάρκειά τους επικρατεί ηλιοφάνεια, νηνεμία ή ασθενείς άνεμοι, ενώ οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από τις κανονικές κατά τουλάχιστον πέντε βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην κεντρική Μακεδονία, οι αλκυονίδες μέρες τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κυρίως Ιανουάριο, για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από τρεις έως πέντε μέρες. Υπάρχουν χρονιές κατά τις οποίες οι αλκυονίδες διήρκεσαν οκτώ μέρες ή και περισσότερο, όπως το 1988 που επί 12 μέρες επικρατούσε ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες.
Ωστόσο, η χρονιά κατά την οποία… έσπασαν τα ρεκόρ ήταν το 1993, όταν από τις 5 μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή επί 21 μέρες, είχαμε αλκυονίδες. Αντιθέτως, το 1987, το 1996, όπως και φέτος, δεν είχαμε εμφάνιση του φαινομένου.


Οι… κανονικές
Ομως, ποιες θερμοκρασίες θεωρούνται κανονικές; Στο ερώτημα, όπως σημειώνει ο κ. Σιούτας, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς κάθε περιοχή έχει τις δικές της κανονικές τιμές, που και πάλι διαφοροποιούνται ανάλογα με το μήνα.
«Στη Θεσσαλονίκη, για το μήνα Δεκέμβριο, κανονικές τιμές θεωρούνται οι 11 βαθμοί Κελσίου, μέγιστη θερμοκρασία, και οι δύο βαθμοί, ελάχιστη. Δηλαδή, αν είχαμε αλκυονίδες το Δεκέμβριο, η θερμοκρασία θα έπρεπε, κατ’ ελάχιστον για τρεις συνεχόμενες μέρες, να φτάνει τουλάχιστον στους 16 βαθμούς Κελσίου και να μην πέφτει κάτω από τους 7 βαθμούς», σημειώνει ο κ. Σιούτας.
Τον Ιανουάριο η μέγιστη τιμή θα έπρεπε να είναι 14 βαθμοί Κελσίου και 6 η ελάχιστη και τον Φεβρουάριο 16 η μέγιστη και 8 η ελάχιστη. Η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας που καταγράφηκε στη διάρκεια των αλκυονίδων ήταν 23,5 βαθμοί Κελσίου! Σημειώθηκε μήνα Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: