ΣΙΝΕ

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Ελληνικό καρναβάλι: Έθιμα ανά την Ελλάδα!!!

Ο «Γέρος», η «Κορέλα» και ο «Φράγκος» κάνουν την επανεμφάνισή τους στην Σκύρο, η «Αρχιχανούμισσα» στην Άνω Σύρο και οι «Μπούλες» στην Νάουσα! Για όποιον δεν κατάλαβε αυτά είναι λίγα μόνο από τα αποκριάτικα έθιμα, που αναβιώνουν σε περιοχές της Ελλάδας το τελευταίο τριήμερο των Αποκριών!
Διαβάστε τι γίνεται από άκρη σε άκρη της χώρας και διαλέξτε αυτό που σας… ταιριάζει:

Γρεβενά... Δείτε εδώ   το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.


Πάτρα
Εκατόν ογδόντα τρία χρόνια «κλείνει» φέτος το Καρναβάλι της Πάτρας! Το φημισμένο «Πατρινό Καρναβάλι», έπειτα από 38 ημέρες εκδηλώσεων κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο με παρελάσεις και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στο κεντρικό λιμενοβραχίονα της Πάτρας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών μαζεύονται στην πόλη και παρελαύνουν ντυμένοι μασκαράδες.


Γαλαξίδι
Ένα από τα καθιερωμένα έθιμα της πόλης, το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας, είναι αυτό του «αλευροπόλεμου», το οποίο γίνεται ανελλιπώς από το 1801 Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα!


Θήβα
Στην Θήβα, όπως και σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας αναβιώνει το έθιμο του… Βλάχικου Γάμου! Είναι ένα έθιμο που διατηρείται από 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών και αναπαρίσταται την Καθαρά Δευτέρα. Συνήθως, οι άντρες ντύνονται νύφες και οι γυναίκες γαμπροί…


Λιβαδειά - Καλαμάτα
Το Γαϊτανάκι είναι το έθιμο που αναβιώνει στις δύο περιοχές! Την Κυριακή της Αποκριάς, μασκαράδες παρελαύνουν προς την κεντρική πλατεία όπου πλέκονται τα γαϊτανάκια και διαδραματίζεται μια σειρά από δρώμενα, όπως σκετς και παντομίμα!


Ιωάννινα
Στα Γιάννινα αναβιώνουν οι Τζαμάλες! Οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι τουρίστες ντυμένοι μασκαράδες ανάβουν μεγάλες φωτιές και χορεύουν σε διπλές και τριπλές σειρές γύρω τους. Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού κορυφώνονται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, όπου στήνεται και το περίφημο γαϊτανάκι.


Πάρα πολλά είναι τα έθιμα και στα νησιά
Ενδεικτικά σας αναφέρουν την Λέρο όπου οι Αποκριές γιορτάζονται με τις μασκαράτες, και τους αυτοσχέδιους ποιητές που σκαρώνουν περιπαικτικά στιχάκια τα οποία απαγγέλλουν παιδιά ντυμένα καλογεράκια πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι. Το ίδιο έθιμο αναβιώνει και στη Σύμη.


Στην Νάξο, στη γενέτειρα του Διονύσου το μεσημέρι της τελευταίας Κυριακής, εμφανίζονται στην Απείρανθο οι «κουδουνάτοι», οι οποίοι φορούν κάπα και κουκούλα, γυρνούν το χωριό και προκαλούν με άσεμνες εκφράσεις, κρατώντας σόμπα, ξύλο που παραλληλίζεται με τον διονυσιακό φαλλό. Μαζί τους μπλέκονται ο Γέρος, η Γριά και η Αρκούδα. Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των Κουδουνάτων μπορεί κανείς να δει το γάμο της νύφης, το θάνατο, την ανάσταση του νεκρού και το όργωμα.


Στην Κέρκυρα, ο Ντελάλης διαβαίνει το πρωί, με σαλπιγκτές και τυμπανιστές, τους δρόμους της πόλης για να αναγγείλει τον ερχομό του Σιόρ Καρνάβαλου. Η μεγάλη πομπή, με άρματα, φιλαρμονικές και μασκαρεμένες συντροφιές, κατευθύνεται στην Κάτω Πλατεία για το καθιερωμένο γλέντι, ενώ την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς η παρέλαση του Σιόρ Καρνάβαλου, αφού διαβεί το Σαρρόκο, την οδό Γ. Θεοτόκη, τις Κάρντε Λάκουες, θα τερματίσει στην Κάτω Πλατεία όπου θα γίνει το κάψιμό του.
Τέλος, κανταδόροι με κιθάρες, μαντολίνα και παλιές μελωδίες θα δούμε στο Ρέθυμνο. Οι μασκαράδες θα περάσουν από τη Μεγάλη Πόρτα και θα χορέψουν στους δρόμους της Μικρής και της Μεγάλης αγοράς, με τους ρυθμούς της φιλαρμονικής. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Σ. Βενιζέλου με κατάληξη την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, για γλέντι, χορό και αποχαιρετισμό του καρναβαλιού. Την Καθαρή Δευτέρα στα χωριά Μέρωνα και Μελιδόνια αναβιώνουν έθιμα όπως το κλέψιμο της νύφης, ο Καντής, το μουντζούρωμα, τα οποία, σε συνδυασμό με το καλό κρασί και τους ήχους της λύρας, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: