ΣΙΝΕ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Συντάξεις: πώς θα μπει το μαχαίρι...

Κατώτατο όριο στα ποσά των επικουρικών συντάξεων μετά τη μείωση από 10% έως 20% (που θα υπολογιστεί επί του συνολικού ποσού της σύνταξης) προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και αφορά τα νέα μέτρα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη μείωση κατά 12% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μεγάλο είναι το μαχαίρι και για όσους υπαλλήλους αορίστου χρόνου βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία, καθώς οι παραπάνω μειώσεις υπολογίζονται επί του 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:
Τα ποσά της κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ μειώνονται κατά 12%. Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της κύριας σύνταξης που προκύπτει μετά την παρακράτηση από το συνολικό ποσό της μηνιαίας σύνταξης της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, καθώς και της μείωσης των κυρίων συντάξεων (Ν. 4024/2011).
Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά και την παραπάνω μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.
Από την 1η/1/2012 και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου μειώνεται κατά 12% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού της σύνταξης λαμβάνονται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης καθώς και τα συγκαταβαλλόμενα με αυτήν ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης και της προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς, αφαιρούμενων των ποσών της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και της μείωσης που έγινε το 2011.
Εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας και οι συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο σε ποσοστό άνω του 80%, όπως και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω.
Από την 1η/1/2012 τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το ΝΑΤ μειώνονται σε ποσοστό 7%.
Τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό μισθωτών του ΙΚΑ), το ΤΕΑΙΤ (επικουρικό ιδιωτικού τομέα), το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό Δημοσίου) καθώς και τους τομείς του ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι φορέων κοινωνικής ασφάλισης), του ΤΑΔΚΥ (δημοτικών - κοινοτικών υπαλλήλων), του ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων), του ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ) και του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ μειώνονται από την 1η/1/2012 ως εξής:
n Οι συντάξεις έως 250 ευρώ κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 200 ευρώ.
n Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως και 300 ευρώ μειώνονται κατά 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 225 ευρώ.
n Οι συντάξεις από 300,01 και άνω μειώνονται κατά 20% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 255 ευρώ.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: