ΣΙΝΕ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Αλλαγές στη συνταγογράφηση, φθηνότερα τα γενόσημα

Ριζικές αλλαγές στον χάρτη της φαρμακευτικής περίθαλψης, με έμφαση στη χρήση των γενοσήμων, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη νέα πολιτική στον τομέα των φαρμάκων.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως από την 1η Ιουλίου 2012 οι γιατροί των ταμείων θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στις συνταγές και τη δραστική ουσία των φαρμάκων, ενώ για ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες οι γιατροί θα συνταγογραφούν αποκλειστικά με τη δραστική ουσία, ώστε να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων.
Με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης οι τιμές των γενοσήμων καθορίζονται έως το 40% της τιμής των πρωτοτύπων τους.
Για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία θα ισχύσει υποχρεωτικά από την 1η Μαρτίου 2012. Επίσης, η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπορεί να ορίζει μειωμένο ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στο κόστος του φαρμάκου όταν χορηγείται το φθηνότερο γενόσημο.
Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αντιδρούν οι ιατρικοί σύλλογοι, καταγγέλλοντας την «με άτακτο τρόπο και χωρίς προηγούμενη κλινική μελέτη και εφαρμογή, αθρόα εισαγωγή νενοσήμων αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας».
Από την πλευρά του ο ΕΟΦ υποστηρίζει πως σύμφωνα με ελέγχους που έχουν διενεργηθεί την τελευταία πενταετία, το 4% των γενοσήμων έχει κριθεί ελαττωματικό.
Με το ίδιο νομοσχέδιο ανοίγει και ο δρόμος για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, αφού περιλαμβάνονται διατάξεις για τη δυνατότητα πώλησης του νοσοκομείου, ενώ τέλος προβλέπεται η αγορά υλικών για τα νοσοκομεία από την Κύπρο.
ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παλαιώτερα "τα κλασσικά αλλοπαθητικά γιατρουδάκια" παπαγάλιζαν στα Πανεπιστήμια, συμπτώματα και την αντίστοιχη δραστική ουσία προς αντιμετώπιση του συμπτώματος και όχι των αιτίων που το προκαλεί.
Τα "γιατρουδάκια" δεν γνωρίζουν ακόμα έστω και τη βασική χημεία σε βάθος και από φασματογράφους ιχνοστοιχείων και MFM έχουν μαύρα μεσάνυχτα, όπως και πολλοί "εναλλακτικοί ιατροί" από αυτούς.
Άλλωστε θα ήταν παράλογο να αναμένουμε από κάθε "επιστήμονα" να γίνει "πανεπιστήμονας"
Χώρια από το γεγονοός ότι ούτε αυτοί ούτε ο μέσος "ανθρωπάκος" δεν μπορεί να κατανοήσει τί σημαίνει τέχνη και τι σημαίνει επιστήμη.
Μικρό λοιπόν το κακό με τα γενόσημα, μπροστά στο "codex allimentarious" που επιβάλλεται οσονούπω.
Απλώς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι "κάποιοι" θεωρούν εαυτούς ως "ανώτερα όντα" ενώ θεωρούν τους άλλους ως υπανθρώπους προς εκμετάλλευση. Γι' αυτούς (που έχουν λεφτά) θα υπάρχουν τα "πρότυπα φάρμακα και τα καλά εναλλακτικά". Για τους "υπανθρώπους" θα υπάρχουν μόνον τα "γενόσημα".
Παλιές ιστορίες των εξουσιαστών και των εξουσιαζομένων που θα επαναλαμβάνονται μέχρι όλοι να "βάλουν μυαλό".