ΣΙΝΕ

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Νέο κόμμα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με Κατσέλη - Καστανίδη;

Ενα νέο κόμμα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει σύντομα και θα εκπροσωπείται στη Βουλή και μάλιστα θα αναγνωρίζεται από τον κανονισμό της Βουλής, αφού θα προσχωρήσουν αμέσως σε αυτό τουλάχιστον δέκα βουλευτές από τους διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ.

Η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης θα ανήκουν σε αυτό το κόμμα, αν και δεν έχει τεθεί θέμα αρχηγού ή επικεφαλής του νέου κόμματος, θέμα το οποίο αναμένεται ότι θα λυθεί από ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο θα συνέλθει τον Ιούνιο μετά τις εκλογές. Ο κανονισμός της Βουλής βεβαίως απαιτεί να εκλεγεί ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, αλλά και οι δύο έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρούν προαπαιτούμενο το πρόσωπο αλλά την πολιτική.
Είναι η πρώτη ουσιαστική εξέλιξη στον χώρο του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλούς μήνες, καθώς εδώ και τουλάχιστον ένα δωδεκάμηνο έχει διαπιστωθεί και έχει καταγραφεί ακόμα και από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης (οι οποίες καθυστερούν περίπου τρεις μήνες να καταγράψουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος) ότι περίπου το 75% της εκλογικής δύναμής του τού 2009 έχει στραφεί στα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς. Μάλιστα, οι μικρές διαρροές προς τη Ν.Δ. εξισορροπούνται από τις ίσες διαρροές από τη Ν.Δ. προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, οπότε πρακτικά οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά είναι μηδενικές.
Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού συμπυκνώνει τον πολιτικό χρόνο, επομένως, αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος Απριλίου, είναι βέβαιο ότι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δεν θα προλάβουν να καταγράψουν τις μετακινήσεις του εκλογικού σώματος προς το νέο κόμμα. Πάντως, η «δεξαμενή» των πολιτών που έχουν ήδη αποχωρήσει από το ενωμένο μνημονιακό ΠΑΣΟΚ είναι η ίδια και για τα κόμματα της Αριστεράς και για τα νέα σχήματα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η ρευστότητα θα γίνει μεγαλύτερη στην περίπτωση που δημιουργηθεί άλλο ένα εκλογικό σχήμα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ από το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά (ο οποίος είναι σταθερά δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός μετά τον Φώτη Κουβέλη), από την Ενωτική Κίνηση των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Νίκου Κοτζιά, Αλέξη Μητρόπουλου και συνδικαλιστών και από τη νέα αντιμνημονιακή αυτο-οργάνωση πολιτών του Νότη Μαριά. Καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί, αν και συνεχίζονται οι συνομιλίες.
Σε κάθε περίπτωση, στις επόμενες εκλογές θα υπάρχουν δύο ή περισσότερα νέα εκλογικά σχήματα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και άλλο ένα από τον χώρο της αντιμνημονιακής Κεντροδεξιάς, εξαγγελία που έγινε ήδη από τον ανεξάρτητο βουλευτή Παναγιώτη Καμμένο και όπου αναμένεται να προσχωρήσουν και άλλα επώνυμα στελέχη από τον συνδικαλιστικό χώρο.


ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Στη Ν.Δ. έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής όλων των διαγραμμένων βουλευτών μέχρι τις εκλογές. Σε πρώτη φάση, θα επιστρέψουν όσοι βουλευτές ευθυγραμμιστούν στη Βουλή στις επόμενες ψηφοφορίες με την επίσημη γραμμή του κόμματος. Εως τις εκλογές αναμένεται ότι θα επιστρέψουν όλοι οι βουλευτές, οι οποίοι άλλωστε είναι πολιτικοί και προσωπικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά και δεν αμφισβήτησαν με την αντίθετη ψήφο τους την ηγεσία του.
Πολύ περισσότερο, που ο Σαμαράς φλερτάρει με την ιδέα οι υπουργοί να μην είναι βουλευτές, επομένως οι βουλευτές θα νομοθετούν με δική τους πρωτοβουλία και οι υπουργοί θα είναι εκτελεστικά όργανα, όπως επιβάλλει και ο διαχωρισμός των εξουσιών. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει κάθε συμφέρον, συλλογικό, κοινωνικό και ατομικό, να είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που δεν θα τιμωρήσει αλλά θα επιβραβεύσει την ιδεολογική και πολιτική ενότητα αντί της κομματικής πειθαρχίας, όπως την ξέρουμε τα τελευταία τριάντα χρόνια. Διαφορετικά, δεν μπορούν να επιζήσουν πολυσυλλεκτικά κόμματα στο μέλλον. Αλλά και πρακτικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προσπάθεια προσχώρησης στη Ν.Δ. βουλευτών από άλλα κόμματα και κυρίως από τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Ηδη οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης προσχώρησαν στη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά. Πώς θα δεχθεί όμως στο μέλλον προσχώρηση άλλου βουλευτή του ΛΑΟΣ που ψήφισε «όχι» στο μνημόνιο και θα αρνηθεί την επιστροφή βουλευτών της Ν.Δ. που επίσης ψήφισαν «όχι», όπως η Ελενα Κουντουρά, ο Χρήστος Ζώης, ο Κώστας Μαρκόπουλος και άλλοι;
Αλλωστε, όταν απευθύνεις κάλεσμα ενότητας για να δοθεί συντεταγμένα η μάχη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου μετά τις εκλογές, δεν μπορείς να εξαιρείς όσους ήταν συνεπείς με αυτήν την πολιτική γραμμή. Επίσης, αν δεν εξαιρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από αυτό το κάλεσμα, πώς μπορείς να εξαιρέσεις βουλευτές της Ν.Δ.;


ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Αγνωστο παραμένει επίσης αν θα υπάρξουν αλλαγές στις δημοσκοπήσεις και στα κόμματα της Αριστεράς όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές ή αν οι όποιες αλλαγές θα καλύπτονται από μεγαλύτερο αριθμό αναποφάσιστων πολιτών, που σε παλαιότερες μετρήσεις είναι το ένα τρίτο του συνόλου. Το πιθανότερο είναι ότι θα διατηρηθεί η επιρροή που εμφανίζουν στις μετρήσεις όλο τον Μάρτιο και οι όποιες αλλαγές στις τάσεις του εκλογικού σώματος θα καταγραφούν τις παραμονές των εκλογών. Επομένως, η ιδεολογική και πολιτική καθαρότητα των νέων σχημάτων είναι καθοριστική για την επιτυχία τους.
Στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς (δηλαδή, εκτός των δύο μεγαλύτερων κομμάτων) προφανώς θα κυριαρχήσει το κόμμα το οποίο θα μπορέσει να πείσει ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό στη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου που θα ανατρέψει τη μνημονιακή πολιτική δίνοντας μάχη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εντός και εκτός Βουλής, με την Ελλάδα να παραμένει μέλος της Ε.Ε. και του ευρώ. Προφανώς, το ΚΚΕ θα κυριαρχήσει μεταξύ όσων πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει εθελοντικά στη δραχμή...
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: