ΣΙΝΕ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

"Θρύλος, ένα παραμύθι... μια ιστορία"

Τη δυνατότητα στους μικρούς -και όχι μόνο- φίλους του Ολυμπιακού να ταξιδέψουν μαζί με τον «δαφνοστεφανωμένο έφηβο» σε μια ιστορία 86 χρόνων της πειραϊκής ομάδας δίνει ένα ξεχωριστό βιβλίο που βρίσκεται στα ράφια της «ερυθρόλευκης» μπουτίκ, κάποιων επιλεγμένων βιβλιοπωλείων και περιπτέρων της χώρας.
Πρόκειται για ένα παραμύθι 100 σελίδων, με 100 σκίτσα, που τιτλοφορείται «Θρύλος, ένα παραμύθι... μια ιστορία» και καταγράφει σημαντικούς σταθμούς και πρόσωπα της πορείας του Ολυμπιακού μέσα στον χρόνο.
Ο εκδότης του βιβλίου, Γιάννης Σκαραντωνάκης εξηγεί στην «Espresso» πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. «Είναι κάτι που το έχω πάρα πολλά χρόνια μέσα στο μυαλό μου. Παρακολουθώ από πολύ μικρός τον Ολυμπιακό, τότε που δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, με το τραντζιστοράκι κολλημένο στο αφτί. Είμαι κοντά στην ομάδα και στα καλά και στα άσχημα, και πάντα σαν φίλαθλος. Ειδικότερα, όμως, τα τελευταία δέκα χρόνια είχα στο μυαλό μου ότι θα άξιζε τον κόπο κάποια στιγμή να βγει αυτή η ιστορία του Ολυμπιακού σε μορφή παραμυθιού.
Αυτό υλοποιήσαμε πέρσι το καλοκαίρι», εξηγεί αρχικά και στη συνέχεια αναφέρεται σε τρεις ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκδοση του βιβλίου: «Ολη αυτή η σκέψη πήρε σάρκα και οστά μαζί με δύο βασικούς συντελεστές και συνεργάτες: τον Τόλη Λελεκίδη, που επιμελήθηκε τα κείμενα, και τον Αλέξανδρο Σιγανό, που έκανε τα σκίτσα. Και βέβαια με συμπαραστάτη, πολύ βασικό για μένα στην προσπάθεια που έκανα, τη Σοφία Λουκάκη, η οποία είναι μια πολύ καλή συνεργάτιδά μου στην εταιρεία, τη Skarline».
Στο ερώτημα πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να αποτυπωθεί στο χαρτί η τεράστια ιστορία του Ολυμπιακού, που εκτός από τις καλές έχει και άσχημες σελίδες, όπως ήταν η τραγωδία της θύρας 7, ο Γιάννης Σκαραντωνάκης απαντά: «Το να βρούμε τα ιστορικά δεδομένα που αφφορούν την ομάδα ήταν το εύκολο. Γιατί αυτά υπάρχουν, είναι καταγεγραμμένα, και αν τα ψάξει κάποιος θα τα βρει. Το ζήτημα ήταν πώς θα τα αποδώσουμε όλα αυτά, τι είναι αυτή η ιστορία που θα φτιάξουμε, ώστε να μπορεί να διαβαστεί εύκολα και να κατανοηθεί.
Εδώ βοήθησε πολύ ο Τόλης ο Λελεκίδης με το concept το οποίο σκέφτηκε, δηλαδή τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο, που είναι ένα πνεύμα το οποίο ζει στον Πειραιά τη δεκαετία του '20, περιφέρεται και βλέπει την αγωνία του κόσμου γενικότερα και ήθελε να κάνει κάτι ώστε να τους τονώσει τα ενδιαφέροντα, να τους μαζέψει, να τους δώσει λίγη χαρά. Εκεί, λοιπόν, άρχισε να επισκέπτεται τους ανθρώπους που δημιούργησαν τον Ολυμπιακό στα όνειρά τους και να τους καθοδηγεί. Πάνω σε αυτό βασίστηκε όλη η ιστορία, αλλά και στα πραγματικά γεγονότα. Αποφύγαμε να αναφέρουμε ονόματα, με την έννοια ότι δεν θα έπρεπε να κουράσουμε τον κόσμο, και φυσικά τα παιδιά κατά κύριο λόγο. Από την άλλη, όμως, δεν μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους πρώτους συντελεστές που έκαναν τον Ολυμπιακό, όπως τους αδερφούς Ανδριανόπουλους, αλλά και σε μια σειρά από ανθρώπους που έπαιξαν πολύ καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της ομάδας».
Σε ποιες ηλικίες, όμως, απευθύνεται αυτό το παραμύθι; «Εγώ είμαι 50 και θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που μπορώ και το διαβάζω. Το έχω διαβάσει πολλές φορές, πίστεψέ με, και τώρα που το ανοίγω το ξαναδιαβάζω πάλι με ευκολία. Απευθύνεται, λοιπόν, από τα πολύ μικρά παιδιά, που θα τους το διαβάσει ο παππούς, μέχρι τα μεγάλα παιδιά των 105 χρόνων. Και πάνω από όλα, δεν δίνει μόνο το αγωνιστικό κομμάτι του Ολυμπιακού, δίνει και τον κοινωνικό του ρόλο. Δηλαδή, ο Ολυμπιακός, πέρα από το γεγονός ότι είναι μια μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα, αφού εμείς στο ποδόσφαιρο αναφερόμαστε, παίζει κι έναν κοινωνικό ρόλο. Διαμορφώνει συνειδήσεις, διαμορ [Ο εκδότης του βιβλίου Γιάννης Σκαραντωνάκης.] φώνει καταστάσεις», υποστηρίζει ο εκδότης.
Ενα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του παραμυθιού θα ενισχύσει τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. «Ολη η οικογένεια του Ολυμπιακού έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια» τονίζει ο κ. Σκαραντωνάκης και συμπληρώνει: «Μάλιστα, το προωθεί και ο ίδιος ο Ολυμπιακός μέσα από τα μέσα του, μέσα στο Καραϊσκάκη, στο “Red Store”. Επίσης, είναι σε όλα τα περίπτερα και σε κάποια επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Και να τονίσω ότι μαζί με το βιβλίο υπάρχει ως δώρο κι ένα ημερολόγιο.
Ενα μέρος των εσόδων πηγαίνει στην ενίσχυση των τμημάτων του Ερασιτέχνη. Και να σου πω ότι θέλουμε να είναι και προφητικό κατά κάποιον τρόπο. Αυτό το βιβλίο ολοκληρώθηκε πέρσι το καλοκαίρι, όταν ο Ολυμπιακός είχε πάρει το 38ο πρωτάθλημα. Ομως ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος συνεχίζει να υπάρχει και, όπως αναφέρεται στην τελευταία σελίδα, οραματίζεται έναν ευρωπαϊκό τίτλο»
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: