ΣΙΝΕ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Το κορίτσι με το τατουάζ που τρόμαξε τους Γερμανούς

Η εικόνα των ακροδεξιών εξτρεμιστών στη Γερμανία έχει αλλάξει. Τα ξυρισμένα κεφάλια και οι βαριές μπότες έχουν αντικατασταθεί από μακριά μαλλιά, ντεκολτέ διακοσμημένα με σβάστικες και γυαλιά.
Τους τελευταίους μήνες δυο γυναίκες, η Μαρίζα και η Μπεάτε, έχουν γίνει οι πιο πολυσυζητημένες εξτρεμίστριες της Ακροδεξιάς στη Γερμανία. Οι ιστορίες τους - η μία μυθοπλαστική, η άλλη συνδεδεμένη με μια σειρά εγκλημάτων - αναγκάζουν τη χώρα να επανεξετάσει τον ρόλο των γυναικών στη νεοναζιστική κοινότητα και οδήγησαν τους κρατικούς αξιωματούχους να συζητήσουν σε ειδικές συσκέψεις εάν οι Αρχές κάνουν αρκετά προκειμένου να περιορίσουν τη δράση τους.

«Μέχρι τώρα οι γυναίκες της Ακροδεξιάς θεωρούνταν από το κοινό είτε ως αφοσιωμένες στους νεοναζιστές συντρόφους τους είτε ότι ήταν εξίσου βίαιες με τους άνδρες» λέει η Μικαέλα Γλάσερ, ερευνήτρια για τον εξτρεμισμό της Ακροδεξιάς στο Γερμανικό Ινστιτούτο Νεολαίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2010, στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 25.000 ακροδεξιοί εξτρεμιστές, όμως μόνο το 11% εξ αυτών πιστεύεται ότι είναι γυναίκες. Παρότι είναι σχετικά λίγες, σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες που εμπλέκονται σε νεοναζιστικές οργανώσεις κατέχουν ηγετικές θέσεις.
Η ταινία «Kriegerin» ή «Πολεμίστριες» που προβάλλεται στους κινηματογράφους από τον Ιανουάριο και σάρωσε τα γερμανικά βραβεία έκανε τους Γερμανούς να σκεφτούν πολύ επί του θέματος. Στην πρώτη σκηνή η 20χρονη Μαρίζα φορά ένα μπλουζάκι που γράφει «Ναζί νύφη» και λίγο αργότερα αρνείται να εξυπηρετήσει σκουρόχρωμους πελάτες στο σούπερ μάρκετ όπου εργάζεται. Ο σκηνοθέτης Νταβίντ Βνεντ επαινέθηκε για τις λεπτομέρειες που συμπεριέλαβε - όπως τον λευκό επίδεσμο που φορά η Μαρίζα πάνω από τη σβάστικα στο στήθος της όταν βρίσκεται έξω καθώς στη Γερμανία απαγορεύεται η επίδειξη ναζιστικών ή χιτλερικών συμβόλων.
Ομως δεν επιδεικνύουν την ιδεολογία τους όλοι οι ακροδεξιοί. Η 37χρονη Μπεάτε Ζάπε που παραδόθηκε στην Αστυνομία τον Νοέμβριο για τη συμμετοχή της στη νεοναζιστική Εθνικοσοσιαλιστική Ενωση η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τη δολοφονία εννέα μεταναστών - οκτώ Τούρκων και ενός Ελληνα - περιγράφεται από πολλούς ως μια «φυσιολογική, συμπαθητική και ευγενική γυναίκα που ποτέ δεν είχε εκφράσει μια ακραία άποψη». Αν και μετά την παράδοσή της, είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από τη συμμετοχή της σε νεοναζιστικές διαδηλώσεις στα τέλη της δεκαετίας του '90, τότε όμως δεν ήταν ύποπτη για συμμετοχή σε εγκλήματα. Σύμφωνα με την Αστυνομία πάντως, η Ζάπε συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία των δολοφονιών, κυρίως στον οικονομικό τομέα. «Αυτός είναι ένας συνήθης ρόλος για τις γυναίκες σε τέτοιες οργανώσεις» λέει η Γκλάζερ. «Ομως δεν θα πρέπει να τις υποτιμήσουν ως πραγματικό κίνδυνο όταν συμμετέχουν σε εξτρεμιστικές ακροδεξιές οργανώσεις».
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: