ΣΙΝΕ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Δημάρχου Γρεβενών στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, έστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και στον ΕΛ.ΓΑ την παρακάτω επιστολή, στην οποία καταγράφονται οι ζημιές που έχει υποστεί το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο μέχρι αυτή τη στιγμή στους οικισμούς που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και στους οικισμούς που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Γρεβενών.
Να τονίσουμε ότι ήδη έχουμε σημαντικές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο.
Επιστολή Δημάρχου:

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Με την υπ. αριθμ. 833/12-2-2012 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κηρύχτηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης οι κάτωθι οικισμοί του Δήμου Γρεβενών: Σαμαρίνα, Σμίξη, Αβδέλλα, Περιβόλι, Λάβδα, Πανόραμα, Πολυνέρι, Αλατόπετρα, Ζιάκας, Σπήλαιο, Περιβολάκι, Κηπουριό, Αιμιλιανός, Καλλιθέα, Αηδόνια, Καλλονή, Δασύλλιο, Άγιος Κοσμάς, Κυπαρίσσι, Οροπέδιο, Ανθρακιά Φιλιππαίοι, Δοτσικό, Μεσολούρι, Μοναχήτι, Τρίκωμο, Πρόσβορο, Κρανιά, Πηγαδίτσα, Μικρολίβαδο, Πριόνια, Μέγαρο, Λείψι, Κυδωνιές, Εκκλησιές, Σιταράς και Τρίκορφο, την οποία σας επισυνάπτουμε.
Ως γνωστόν ο Δήμος Γρεβενών και συγκεκριμένα οι παραπάνω οικισμοί είναι αμιγώς γεωργοκτηνοτροφικοί, με αποτέλεσμα η σφοδρή χιονόπτωση να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο καθώς και στις κτιριακές εγκαταστάσεις τους.
Συγκεκριμένα επλήγησαν αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες: αιγοπροβάτων, βοοειδών, χοίρων, αλόγων, πτηνών, μελισσοσμηνών, οι κτιριακές εγκαταστάσεις αυτών που είτε χρησιμοποιούνται για τη διαμονή των ζώων είτε ως βοηθητικοί χώροι για την αποθήκευση ζωοτροφών καθώς και η απώλεια από την παραγωγή και διάθεση του γάλακτος του ζωικού κεφαλαίου.
Επίσης παρατηρούνται ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο των ανωτέρω οικισμών λόγω του παγετού και του μεγάλου όγκου του χιονιού.
Δυνάμει των παραπάνω, αιτούμαστε να επιληφθείτε άμεσα του προβλήματος, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και όλοι οι πληγέντες γεωργοκτηνοτρόφοι να τύχουν ανάλογης ευνοϊκής μεταχείρισης από την υπηρεσία σας.
Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε ότι ανάλογες ζημιές έχουν αναφερθεί και σε άλλους οικισμούς, εκτός των παραπάνω, εντός των ορίων του Δήμου Γρεβενών.
Ο Δήμαρχος Γρεβενών
Δημοσθένης Κουπτσίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: