ΣΙΝΕ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ένοπλοι φρουροί – ιδιώτες ή και Λιμενικοί – σε εμπορικά πλοία


Την παρουσία ένοπλων φρουρών – ιδιωτών... ή και Λιμενικών- σε εμπορικά πλοία ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Το Σχέδιο Νόμου, που φέρει τον τίτλο «Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από και άλλες διατάξεις» και παρουσίασε ο υπουργός κ Παπουτσής, έχει ως αφετηρία την κλιμακούμενη αύξηση των Πειρατικών επιθέσεων διεθνώς, ενώ, όπως αναφέρει το Υπουργείο, « έρχεται να καλύψει το θεσμικό κενό για την προστασία των υπό ελληνική σημαία εμπορικών πλοίων από πειρατικές επιθέσεις, που έχει ως αποτέλεσμα να διαγράφονται από το ελληνικό νηολόγιο πλοία του εμπορικού μας στόλου και να υψώνουν σημαίες άλλων Κρατών στις οποίες υπάρχει σχετική νομοθεσία».
Ειδικότερα με το σχέδιο νόμου ορίζεται ότι οι ένοπλοι ιδιώτες φρουροί δεν αποτελούν μέλη του πληρώματος του πλοίου, προβλέπεται η καταβολή τέλους για τη χορήγηση της άδειας – ύψους 2.000 ευρώ για άδεια διάρκειας ισχύος έξι μηνών και 3.500 ευρώ για άδεια διάρκειας ισχύος 12 μηνών – υπέρ του ειδικού φορέα της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, το οποίο κατατίθεται ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.
Επίσης ρυθμίζεται το θέμα της λύσης της σύμβασης εργασίας και παρέχεται δικαίωμα παλιννόστησης με δαπάνες του πλοιοκτήτη σε όσους ναυτικούς του πλοίου η διαμορφούμενη κατάσταση εμπνεύσει ανησυχίες, με κύριο στόχο την προστασία πρωτίστως των πληρωμάτων .Τίθεται το αναγκαίο βασικό πλαίσιο για τη χρήση των όπλων, ρυθμίζονται υποχρεώσεις πλοιάρχου ελληνικού πλοίου και πλοίου υπό ξένη σημαία εντός της ελληνικής επικράτειας, στα οποία επιβαίνουν ένοπλοι ιδιώτες φρουροί, υιοθετούνται απαγορευτικές διατάξεις οποιασδήποτε χρήσης όπλων που μεταφέρονται ή βρίσκονται σε πλοία υπό ξένη σημαία εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη δυνατότητας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας σε υπό ελληνική σημαία εμπορικά πλοία και από τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Με εξουσιοδοτικές διατάξεις ρυθμίζονται λεπτομέρειες προς υλοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: