ΣΙΝΕ

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το πρώτο μπιφτέκι του σωλήνα!

Το πρώτο μπιφτέκι «του σωλήνα», το οποίο θα προέρχεται από βλαστικά κύτταρα κρέατος, θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση ολλανδικής επιστημονικής ομάδας που εργάζεται πάνω στην βελτίωση της επίμαχης αυτής βιοτεχνολογικής μεθόδου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας για την Προώθηση της Επιστήμης, οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Ποστ, πιστεύουν ότι το εργαστηριακά παραγόμενο κρέας θα είναι ταυτόσημο με το πραγματικό, άρα και κατάλληλο για μαζική κατανάλωση.
Ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους της έρευνας (χρηματοδοτείται από χορηγό που δεν κατονομάστηκε), η τιμή πώλησης του «μπιφτεκιού του σωλήνα» αναμένεται να είναι υψηλή, αξίζοντας τα 250.000 ευρώ. Οι επιστήμονες όμως ευελπιστούν ότι η τιμή θα ακολουθήσει σταδιακή πτώση όταν ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του τεχνητού κρέατος. Εξάλλου στόχος των ερευνητών είναι το κρέας αυτό να γίνει εμπορικά διαθέσιμο άμεσα, συντελώντας και στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα.
Το εργαστηριακά παραγόμενο κρέας είναι δυνατόν να προέρχεται από βλαστικά κύτταρα μοσχαριών, χοίρων, πτηνών ή αιγοπροβάτων δεδομένου ότι η ζήτηση προϊόντων κρέατος αναμένεται να διπλασιαστεί τα προσεχή 40 χρόνια.
Οι ερευνητές αρχικά παρήγαγαν στο εργαστήριο, μέσω καλλιέργειας των βλαστοκυττάρων, μικρές λωρίδες μυϊκού ιστού χοιρινού, ενώ τώρα, όπως ανακοίνωσαν, έκαναν κάτι ανάλογο με μοσχαρίσιο κρέας, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την προοπτική ενός τεχνητού «μπιφτεκιού».
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ποστ, «τον Οκτώβριο, θα δείξουμε δημοσίως ότι μπορούμε από τα βλαστικά κύτταρα να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα μοιάζει εξωτερικά με κρέας, θα έχει την υφή του και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει επίσης τη γεύση του κρέατος».
Η λήψη των αναγκαίων βλαστικών κυττάρων, όπως είπε, θα γίνεται από λίγα ζώα-«δωρητές» που θα σφάζονται γι' αυτό το λόγο. Κάθε ζώο-«δωρητής» θα είναι σε θέση να «παράγει» περίπου ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο κρέας εργαστηρίου, σε σχέση με το κρέας που αποδίδει κατά τη σφαγή του και μόνο.
Η δημιουργία ενός μπιφτεκιού «του σωλήνα» θα χρειάζεται 3.000 λωρίδες τεχνητού μυϊκού ιστού, κάθε μία από τις οποίες θα έχει μήκος τριών εκατοστών, πλάτος ενάμισι και πάχος μισό χιλιοστό, ενώ θα απαιτεί περίπου χρόνο έξι εβδομάδων. Οι λωρίδες αυτές θα αναμιγνύονται με άλλες 200 λωρίδες λιπώδους ιστού, που θα έχουν παραχθεί με ανάλογο τρόπο και θα συμπιέζονται από κοινού σε μια ενιαία μάζα.
Για την αρχική καλλιέργεια του κρέατος, τα βλαστικά κύτταρα τοποθετούνται σε ζωμό που περιέχει θρεπτικές ουσίες και ορό από έμβρυο μόσχου. Στην πορεία, τα βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε μυϊκά κύτταρα και πολλαπλασιάζονται δεκάδες φορές. Οι τελικά παραγόμενες λωρίδες μυϊκού ιστού τεντώνονται με ειδικό μηχανισμό και διατηρούνται εύκαμπτες. Προς το παρόν έχουν ένα κίτρινο-ροζ χρώμα, αλλά οι ερευνητές ευελπιστούν ότι σύντομα το χρώμα τους θα γίνει πιο «κρεάτινο».
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, αν δοθούν οι κατάλληλες άδειες από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και αν υπάρξει η κατάλληλη χρηματοδότηση, η βιομηχανική παραγωγή «κρέατος του σωλήνα» θα είναι πραγματικότητα σε 10, το πολύ 20 χρόνια.
Όμως για τη δημιουργία άλλων ειδών κρέατος πέρα από τα μπιφτέκια, όπως οι μπριζόλες, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, επειδή χρειάζονται πιο μεγάλες λωρίδες τεχνητού κρέατος και αυτό προϋποθέτει την παροχή τεχνητού αίματος.
Από την άλλη, ο Δρ Ποστ δεν δίστασε να δηλώσει ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα βλαστικά κύτταρα και άλλων ζώων. «Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κρέας από ‘πάντα’. Είμαι σίγουρος για αυτό», τόνισε.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: