ΣΙΝΕ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Απίστευτη ταλαιπωρία νεφροπαθούς στην Κοζάνη!

Ρεπορτάζ: Μίλλυ Σιδέρη
Ένα από τα θύματα της κρατικής αναλγησίας της είναι ο κ. Νικόλαος Λιάκος, από την Κοζάνη. Πρόκειται για νεφροπαθή, πατέρα δύο ανηλίκων παιδιών, ο οποίος έχει να εισπράξει τη σύνταξη που δικαιούται από τον Δεκέμβριο του 2011.
Ο ασθενής είναι μόλις 41 ετών και συνταξιοδοτήθηκε πριν από τρία χρόνια, όταν ανακάλυψε το σοβαρό πρόβλημα υγείας του.
Σύμφωνα με την τότε νομοθεσία ο ασθενής τα πρώτα έξι χρόνια από την διάγνωση της ασθένειας του θα έπρεπε ανά δύο χρόνια να υποβάλλεται σε έλεγχο από την αρμόδια επιτροπή. Ωστόσο, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στις Νομαρχίες και το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον νόμο 3863 του 2010 δημιουργήθηκε το κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕ.Π.Α. όπου οι αρμόδιες επιτροπές θα κρίνουν το ποσοστό αναπηρίας, τον χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑΜεΑ και τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
Στην Κοζάνη, όμως, όπως και σε άλλες επαρχιακές πόλεις δεν έχει συσταθεί ακόμα η επιτροπή με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να μην έχουν περάσει από τον προαναφερόμενο έλεγχο και να έχει διακοπεί η σύνταξη τους.
Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του κ. Λιάκου. Παρόλο που έχει καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί ακόμα για να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνει την σύνταξη και τα επιδόματα που προβλέπονται.
Τόσο ο 41χρονος άντρας όσο και η άνεργη σύζυγος του βρίσκονται σε απόγνωση και το κοινωνικό κράτος δεν έχει να δώσει μία σαφή απάντηση για το πότε ακριβώς θα λυθεί το πρόβλημα. Στην ίδια θέση με τον καταγγέλλοντα βρίσκονται χιλιάδες ακόμη άνθρωποι οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και την φαρμακευτική τους περίθαλψη.
Σε ό, τι αφορά την οικογένεια Λιάκου, αντιμετωπίζει σαφές πρόβλημα επιβίωσης, καθώς η σύνταξη είναι το μοναδικό εισόδημα της.


Τι απαντούν οι υπεύθυνοι
Η zougla.gr επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του ΙΚΑ Κοζάνης, οι οποίοι απέφυγαν να τοποθετηθούν επισήμως. Βάσει «προσωπικών εκτιμήσεων» ευελπιστούν ότι οι αιτούντες θα ειδοποιηθούν περί τα τέλη Μαρτίου για το πότε θα οριστεί το ραντεβού. Τόσο καλά!
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: