ΣΙΝΕ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Άρθρο- κεραυνός του Economist: Αυτοί που χρειάζονται μεταρρυθμίσεις είναι οι Γερμανοί

Σε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Economist ασκείται σκληρή κριτική στην Γερμανία για την αδυναμία της να κάνει μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τηνανόρθωση της οικονομίας της. Και μάλιστα τονίζεται πως η Γερμανία δεν κάνει τις ίδιες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί από άλλους εταίρους στην ΕΕ, όπως η Ιταλία (και η Ελλάδα).

Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Προστατευμένη και Αναποτελεσματική: Η Γερμανία προωθεί μεταρρυθμίσεις για τους άλλους όχι όμως και για την ίδια. Τί κρίμα» και εξηγεί πως η Γερμανία συνεχίζει να ασκεί μια οικονομική πολιτική στο εσωτερικό της που δεν της επιτρέπει να αναπτυχθεί και η οποία είναι απολύτως ενάντια στην πλήρη απελευθέρωση της οικονομίας που προωθεί σε άλλα κράτη.
Επισημαίνεται πως η ΕΕ έχει μερικές από τις πιο «υπερπροστατευτικές» οικονομικές πολιτικές σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας (όπως η αγροτική παραγωγή) και επαγγελματικούς κλάδους (τα περίφημα κλειστά επαγγέλματα). Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Γερμανία, της οποίας η πολιτική σκηνή δείχνει απροθυμία να αναλάβει το πολιτικό κόστος της προώθησης μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν πλήρως την γερμανική οικονομία. Το άρθρο αναφέρεται και στις σχετικές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μόντι ο οποίος αφού άνοιξε ο ίδιος τα κλειστά επαγγέλματα στην χώρα του (στον τομέα των φαρμακείων και των νομικών και ιατρικών υπηρεσιών) φρόντισε να παροτρύνει την Γερμανία να κάνει το ίδιο.
Όπως επισημαίνεται οι νόμοι για την «προστασία των ελεύθερων επαγγελμάτων» που ισχύουν στην Γερμανία (όπως για παράδειγμα η χορήγηση ειδικής άδειας για τα φαρμακεία) και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, αφορούν συνολικά το 1/10 των επαγγελμάτων και περισσότερους από 4,2 εκατομμύρια Γερμανούς.
Αντίστοιχα προνόμια απολαμβάνουν και 150 χειρωνακτικά επαγγέλματα (το περίφημο Handwerk, που περιλαμβάνει από υδραυλικούς μέχρι φουρνάρηδες) και περισσότεροι από 5,1 εκατομμύρια Γερμανοί.Το άρθρο τονίζει πως αν η Γερμανία πάρει την απόφαση για μεταρρυθμίσεις τότε μπορεί να τονώθει συνολικά η οικονομία της ΕΕ και να βρεθεί σταδιακά η έξοδος από την κρίση.
blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: