ΣΙΝΕ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Έφθασαν οι Ρώσοι στην μυστιριώδη λίμνη Βοστόκ. (video)

Ομάδα Ρώσων επιστημόνων κατάφερε να φτάσει τη μυστηριώδη λίμνη Βοστόκ, η οποία βρίσκεται σε βάθος σχεδόν 4.000 χιλιομέτρων κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, έπειτα από γεωτρήσεις που διήρκεσαν περισσότερο από 30 χρόνια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 6-2-2012 στο πρακτορείο Ria Novosti πηγή προσκείμενη σε επιστημονικούς κύκλους.
Ο βετεράνος ερευνητής της Ανταρκτικής καθηγητής John Priscu λέει ότι περιμένει να δει «μοναδικούς οργανισμούς» στην παγωμένη λίμνη.
(Φωτογραφία δορυφόρου της Lake Vostok).
«Την Κυριακή οι επιστήμονές μας ολοκλήρωσαν τις εργασίες γεώτρησης και έφθασαν στην επιφάνεια της λίμνης σε βάθος 3.768 μέτρων κάτω από τους πάγους του Νότιου Πόλου», δήλωσε η ανωτέρω πηγή, χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι σήμερα περίπου μείον 66C.
Αυτή η λίμνη γλυκού νερού μήκους 250 χιλιομέτρων και πλάτους 50 χιλιομέτρων (η επιφάνειά της είναι 12.500 τ.χ.) βρίσκεται αποκλεισμένη κάτω από τους πάγους εδώ και εκατομμύρια χρόνια και μπορεί να περιέχει μορφές ζωής άγνωστες μέχρι σήμερα. Η λίμνη έχει επιφάνεια σχεδόν ίση με τη λίμνη Οντάριο.
Οι γεωτρήσεις επανελήφθησαν τον Ιανουάριο αφού είχαν διακοπεί το 1998 σε βάθος 3.580 μέτρων, δηλαδή 188 μέτρα πάνω από το στρώμα του νερού.9

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: