ΣΙΝΕ

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ο πιο ψηλός άνθρωπος στον κόσμο είναι 2,47 μ.!

Ο Τούρκος Σουλτάν Κόσεν, ο οποίος με ύψος 2,47 μ. είναι ο ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει σταματήσει να αναπτύσσεται έπειτα από την ορμονοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια για να σταματήσει η υπερπαραγωγή αυξητικής ορμόνης από τον οργανισμό του, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

O Κόσεν πάσχει από ένα σύνδρομο που αποκαλείται ακρομεγαλία και οφείλεται σε έναν όγκο στην υπόφυση του εγκεφάλου του, σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο δρα Μέρι Λι Βανς, από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου, η οποία και έχει αναλάβει τον Κόσεν.
Ο όγκος προκαλεί υπερπαραγωγή αυξητικής ορμόνης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γιγαντισμό, εάν αρχίσει πριν από την εφηβεία - και αυτό συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.
Επειδή ο όγκος του Κόσεν είχε εξαπλωθεί σε τμήματα του εγκεφάλου τα οποία δεν μπορούν να χειρουργηθούν με ασφάλεια, είχε υποβληθεί τον Μάιο του 2010 σε θεραπεία με Gamma Knife. Πρόκειται για μία μη επεμβατική τεχνική, κατά την οποία γίνεται εστιασμένη ακτινοθεραπεία σε διάφορα τμήματα του σώματος - εν προκειμένω στον εγκέφαλο του ασθενούς.
Μετά τις δύο θεραπείες, η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης σταδιακά σταμάτησε και το τελευταίο τρίμηνο το ύψος του Κόσεν έχει σταθεροποιηθεί.
Το ύψος του Κόσεν τού δημιουργεί πολλά προβλήματα διότι «ο σκελετός του απλούστατα δεν μπορεί να υποστηρίξει το σώμα του», δήλωσε η δρ Βανς.
Ο Κόσεν αναδείχθηκε ως ο πιο ψηλόσωμος άνθρωπος στον κόσμο το 2012 από το αρχείο Παγκοσμίων Ρεκόρ Γκίνες.





Δεν υπάρχουν σχόλια: