ΣΙΝΕ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ένα κάστρο που το έκτιζαν 28 χρόνια!

Ο πρώτος ιδιοκτήτης του και μεγιστάνας των media Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ το χαρακτήριζε ράντσο, ωστόσο αυτός είναι ο τελευταίος όρος που θα χρησιμοποιούσε κανείς αναφερόμενος στο «Xanadu», ένα κάστρο 165 δωματίων, που χρειάστηκε είκοσι οκτώ χρόνια για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί.
Με ανεμπόδιστη θέα στον ωκεανό και διάσημους φιλοξενούμενους, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Κάρι Γκραντ, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ και ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έπαυλη λέγεται πως ενέπνευσε τον Ορσον Γουέλς για την ταινία «Πολίτης Κέιν».
Ο Χιρστ, ο οποίος δημιούργησε την περιουσία του μέσα από τον Τύπο πριν επεκταθεί στην πολιτική, συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα Τζούλια Μόργκαν για την κατασκευή του. Ο ίδιος ωστόσο δεν πρόλαβε να το χαρεί, παρά μονάχα λίγο καιρό, καθώς η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1947 και ο ίδιος πέθανε το 1951, σε ηλικία 88 ετών.
Το 1957 πέρασε στην πολιτεία της Καλιφόρνιας και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό προσελκύοντας περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο, χάρη στη μεγάλη συλλογή έργων τέχνης και αντικών που φιλοξενεί.
Το «Xanadu» χτίστηκε σε μια έκταση 508 στρεμμάτων, ανάμεσα σε μονοπάτια, κήπους και πισίνες, στην περιοχή «Μαγεμένος λόφος». Ο Χιρστ είχε προσεγγίσει αρχικά την αρχιτέκτονα το 1915, με σχέδια για την κατασκευή ενός μικρού μπανγκαλόου, καθώς του άρεσε πολύ η θέα από τον λόφο, αλλά ένιωθε πολύ μεγάλος για να πάει κατασκήνωση.
Στην πορεία ωστόσο και με τη βοήθεια της εξαιρετικά ταλαντούχας Μόργκαν μετατράπηκε σε κάστρο με πενήντα έξι υπνοδωμάτια, εξήντα ένα μπάνια και δεκαεννιά σαλόνια.
Στην τεράστια έκταση που το πλαισιώνει υπάρχουν πολυάριθμες πισίνες, με κορυφαία την εσωτερική, η οποία είναι εμπνευσμένη από τα ρωμαϊκά λουτρά και περιβάλλεται από αγάλματα θεοτήτων και ηρώων.
Γήπεδα τένις, σινεμά, αεροδρόμιο, κελάρι κρασιών και ο άλλοτε ιδιωτικός ζωολογικός κήπος του Χιρστ συμπληρώνουν το παραμυθένιο σκηνικό.
Την περασμένη Παρασκευή αναβίωσε το χολιγουντιανό γκλάμουρ στο κάστρο, με την προβολή της ταινίας «Πολίτης Κέιν» στον ιδιωτικό κινηματογράφο του, παρουσία πολλών σταρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: