ΣΙΝΕ

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πόλεμος για το λουκέτο στα 59 δημόσια ΚΤΕΟ

Πόλεμο ανάμεσα στο υπουργείο Μεταφορών και τις Περιφέρειες όλης της χώρας πυροδοτεί η πρόθεση του υπουργού Μάκη Βορίδη να βάλει λουκέτο στα 59 δημόσια ΚΤΕΟ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραταθεί η λειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ μετά τον Ιούνιο, οπότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική πιστοποίησή τους.
Αυτό ενισχύουν με δηλώσεις τους και κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών που αναφέρουν ότι «το Δημόσιο πρέπει να μειώσει τη δράση του» και πως «το κράτος δεν μπορεί να παριστάνει το συνεργείο».
Θέλουν το παράβολο. Το όλο ζήτημα απασχόλησε την περασμένη εβδομάδα και την Ενωση Περιφερειών καθώς πλέον τα δημόσια ΚΤΕΟ δεν ανήκουν στο υπουργείο Μεταφορών αλλά στις Περιφέρειες. Οι 13 περιφερειάρχες όχι μόνο είναι αρνητικοί στο κλείσιμο των ΚΤΕΟ αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν να αποδίδεται πλέον στις Περιφέρειες το παράβολο που πληρώνουν οι οδηγοί για τον έλεγχο των οχημάτων τους. Οπως επισημάνθηκε, ενδεχόμενο λουκέτο στα δημόσια ΚΤΕΟ θα πριμοδοτούσε τα ιδιωτικά με επιπλέον έσοδα περίπου 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο!
Για το θέμα των ΚΤΕΟ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Μ. Βορίδη, ύστερα από την οποία θα τοποθετηθεί οριστικά και η Ενωση Περιφερειών. Σε δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» ο κ. Σγουρός τονίζει: «Ενώ έχουν μεταφερθεί στην Περιφέρεια μια σειρά από αρμοδιότητες όπως είναι τα φανάρια, η μεταφορά των ΑμεΑ, η συντήρηση των σχολείων και τα ΚΤΕΟ, δεν έχουν μεταφερθεί οι αντίστοιχοι πόροι. Ζητάμε από το υπουργείο Μεταφορών να πληρώσει αυτά που οφείλει στην Περιφέρεια Αττικής. Στην περίπτωση δε των ΚΤΕΟ, δεν είναι δυνατόν τώρα που αναζητούνται πόροι για την αυτοδιοίκηση, οι πόροι αυτοί να επιχειρείται να μεταφερθούν σε ιδιώτες, όπως θα συμβεί με τα ΚΤΕΟ εάν προχωρήσει ο υπουργός στην εξαγγελία του».
Υπενθυμίζεται ότι την αναστολή των δημόσιων ΚΤΕΟ είχαν ζητήσει προ ημερών και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΚΤΕΟ με επιστολή τους, την οποία είχαν κοινοποιήσει και στην τρόικα.
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι. Πάντως, έντονη είναι και η αντίδραση των 580 εργαζομένων στα δημόσια ΚΤΕΟ, οι οποίοι σε επιστολή τους προς την Ενωση Περιφερειών επισημαίνουν πως ενδεχόμενο λουκέτο θα στερούσε από τα κρατικά ταμεία περίπου 35-40 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χρήματα που ήδη έχουν προϋπολογιστεί από την τρόικα και εάν χαθούν θα αναζητηθούν πάλι από τους φορολογουμένους.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: