ΣΙΝΕ

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

6 πυρκαγιές σε τρεις ημέρες αποτέφρωσαν 285 στρέμματα στη Δ. Μακεδονία!

Επί ποδός βρισκόταν το τελευταίο τριήμερο η πυροσβεστική υπηρεσία σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, καθώς έτρεχε και δεν προλάβαινε να σβήνει φωτιές. Από το περασμένο Σάββατο μέχρι προχτές Δευτέρα εκδηλώθηκαν 36 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε περιοχές κυρίως των νομών Γρεβενών και Καστοριάς, αλλά και στο νομό Κοζάνης.

Ειδικότερα, σημειώθηκαν από 110 πυρκαγιές το Σάββατο και την Κυριακή 17-18 Μαρτίου και 75 πυρκαγιές προχτές Δευτέρα. Συνολικά αποτεφρώθηκαν περί τα 285 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων με δρυς, ξερά χόρτα κ.λ.π.
Μεταξύ άλλων υπήρξαν πυρκαγιές στις περιοχές Καλαμιτσίου και Ποντινής στο νομό Γρεβενών, στο Σπήλαιο του δήμου Ορεστίδος και την Τοπική Κοινότητα Φωτεινής του νομού Καστοριάς και στις περιοχές Νεάπολης, Δρυόβουνου και Εράτυρας στο νομό Κοζάνης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρισκόταν σε επιφυλακή όλες αυτές τις ημέρες επιχειρώντας στα σημεία των πυρκαγιών. Στις μικρές πυρκαγιές κατά κανόνα επιχειρούσαν από δύο πυροσβεστικά οχήματα και 5-6 πυροσβέστες, ενώ στις μεγαλύτερες χρειάστηκε να σπεύσουν και τρία οχήματα με 7-8 πυροσβέστες.
Τα αίτια για όλες τις προαναφερόμενες πυρκαγιές ερευνώνται, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας αρκετές πυρκαγιές οφείλονται σε φωτιές που βάζουν πολίτες για να κάψουν ξερά χόρτα σε κτήματα, οικόπεδα και στάνες. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μετά τις 12 το μεσημέρι, μέχρι και το απόγευμα.
Προανάκριση για τα ακριβή αίτια των πυρκαγιών διενεργούν τα ανακριτικά τμήματα των κατά τόπους πυροσβεστικών υπηρεσιών.
του Χρήστου Βήττα ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: