ΣΙΝΕ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Η καλντέρα της Σαντορίνης "ξύπνησε", φόβοι για έκρηξη ή σεισμούς

Ανησυχία προκαλεί το συμπέρασμα έρευνας του καθηγητή κ. Α. Νιούμαν, σύμφωνα με τον οποίο η καλντέρα της Σαντορίνης «ξύπνησε» και παραμορφώνεται με ταχύ ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2011.
Ήδη έχει «ξεράσει μάγμα 14 εκατομμυρίων κυβικών, ικανό να γεμίσει μια σφαίρα διαμέτρου όσο τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα», λέει ο κ. Νιούμαν, που ερευνά το σημείο από το 2006.

Το γεγονός είναι λίγο... μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, αφού αν τελικά εκραγεί οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, ενώ αν δεν εκραγεί αναμένονται σεισμοί και κατολισθήσεις.
Μετά τους πρόσφατους σεισμούς σε Σαντορίνη και Κρήτη οι σεισμολόγοι ανησύχησαν ιδιαιτέρως για τυχόν νέα έκρηξη του ηφαιστείου.
Ο κ. Νιούμαν ξεκαθαρίζει τώρα ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι λίγες, αφού στις διεθνείς του παρατηρήσεις τέτοιες δραστηριότητες δεν έχουν οδηγήσει σε εκρήξεις.
Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, σχεδόν στο 90% των περιπτώσεων τέτοιων υπόγειων κινήσεων του μάγματος δεν καταλήγουν σε έκρηξη του ηφαιστείου.
Αν πάντως συνέβαινε το ηφαίστειο να εκραγεί κάποια στιγμή «θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη η έκρηξη... Αν η καλντέρα εκραγεί υποθαλάσσια, ίσως προκαλέσει τοπικά κύματα τσουνάμι και επηρεάσει την κίνηση των σκαφών και των κρουαζιερόπλοιων μέσα στην καλντέρα», εξηγεί.
Ωστόσο, ο κ. Νιούμαν προειδοποίησε ότι αν η καλντέρα δεν εκραγεί, η αργή μετακίνηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σεισμούς και κατολισθήσεις.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: