ΣΙΝΕ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Πωλούνται οι λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης, Αμυνταίου και Μελίτης

Παπακωνσταντίνου και Αλμούνια αποφάσισαν τελικά να κλείσουν τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ για απελευθέρωση στην αγορά του λιγνίτη, στη βάση της απόφασης της Επιτροπής για παραχώρηση του 40% σε ιδιώτες.
Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:
α) την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, β) ανταλλαγές ενέργειας ή πώληση δύο ακόμη μονάδων, εάν αποτύχουν τα swaps, γ) παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης σε ιδιώτες.
Όπως σημειώνει σήμερα το «Κεφάλαιο», οι μονάδες που θα πωληθούν είναι οι δύο στο Αμύνταιο (300 + 300 MW), μία από τις μονάδες του συγκροτήματος της Μεγαλόπολης (300 MW) καθώς και η μονάδα Μελίτη Φλώρινας (330 MW). Η συνολική ισχύς των υπό πώληση μονάδων είναι 1.230 MW, όταν συνολικά οι λιγνιτικές της ΔΕΗ φτάνουν τα 5.288 MW. Αυτό σημαίνει ότι σε διαδικασία πώλησης μπαίνει περίπου το 23% των λιγνιτικών.
Για το υπόλοιπο ποσοστό της αγοράς λιγνίτη που πρέπει να πουληθεί από τη ΔΕΗ, η συμφωνία περιλαμβάνει ανταλλαγές ενέργειας swaps καθώς και την εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης. Σε περίπτωση αποτυχίας των ανταλλαγών, τότε θα προστεθούν στις υπό πώληση μονάδες και δύο από το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.
Στη συνέχεια η Επιτροπή θα κάνει μια έρευνα αγοράς για να γνωρίσει τις διαθέσεις της αγοράς απέναντι στην πώληση των μονάδων. Έπειτα θα διορίσει κάποιον ανεξάρτητο εκτιμητή για να ξεκινήσει τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις αποκρατικοποιήσεις. Το σχέδιο πρέπει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, να ξεκινήσει μέσα στο 2012 και να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος.
energyonline.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: