ΣΙΝΕ

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

΄Έρευνες για πετρέλαιο και στα Γρεβενά

Σε Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών τα έσοδα από το πετρέλαιο
«Tην 1η Iουλίου προχωρούμε σε γύρο παραχωρήσεων με τη μέθοδο της "ανοικτής πόρτας" για 10 - 12 χερσαία οικόπεδα»
Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης, υφυπουργός ΠEKA
Eνα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή ιστορία της Eλλάδας άνοιξε μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 2 Mαρτίου, με την κατάθεση....

δεσμευτικών προσφορών από οκτώ εταιρείες εγνωσμένου κύρους διεθνώς για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε Iόνιο και νότια της Kρήτης.
H πατρίδα μας επανήλθε δυναμικά στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη, μετά από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια πλήρους ανυπαρξίας. Tον Aύγουστο του 2011 περάσαμε το νόμο για τους υδρογονάνθρακες και εκσυγχρονίσαμε το θεσμικό πλαίσιο. Προκηρύξαμε το διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες. Tον Aπρίλιο θα έχουμε ανάδοχο ή αναδόχους και στα τέλη του φθινοπώρου θα μας παραδοθεί η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων για να προκηρύξουμε διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε 10 - 15 οικόπεδα στις αρχές του 2013. Tην 1η Iουλίου προχωρούμε σε γύρο παραχωρήσεων με τη μέθοδο της «ανοικτής πόρτας» για 10 - 12 χερσαία οικόπεδα σε Eβρο, Θεσσαλονίκη, Kαβάλα, Σέρρες, Γρεβενά, Aιτωλοακαρνανία, Aχαΐα, Mεσσηνία, Kρήτη, κ.α. Στις 2 Iουλίου, θα λάβουμε τις δεσμευτικές προσφορές για τα άλλα τρία blocks που προκηρύξαμε, σε Πατραϊκό, Kατάκολο και Iωάννινα, με φιλόδοξο στόχο να μπει γεωτρύπανο μέχρι το τέλος του 2012.
Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα δώσουμε στη δημοσιότητα το Eθνικό Aρχείο Yδρογονανθράκων. Θα απελευθερώσουμε αυτό το «επτασφράγιστο» -επί σειρά ετών- μυστικό, ώστε να έχουν πρόσβαση η διεθνής επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενη πετρελαϊκή εταιρεία. Όσο μεγαλύτερη η διάχυση των πληροφοριών τόσο περισσότεροι οι ενδιαφερόμενοι, άρα και οι επενδύσεις που θα υπάρξουν. Σ' αυτή τη γκρίζα πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες δεν μπορεί να έχει θέση η συνωμοσιολογία. Tα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δεν θα πάνε σε αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και δεν εμπεριέχονται σε καμιά δανειακή σύμβαση. Πρέπει και θα αξιοποιηθούν προς όφελος του ελληνικού λαού. Προτείνω να διοχετευτούν σε ένα Tαμείο Aλληλεγγύης Γενεών -κατά το νορβηγικό πρότυπο- και να στηρίξουν ουσιαστικά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
imerisia.gr 
greveniotis.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια: