ΣΙΝΕ

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Τι προβλέπονται

Την επιλογή να χτίσουν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τις διατάξεις του νέου Οικοδομικού Κανονισμού ή τού παλιού ΓΟΚ (που ισχύει από το 1985) θα έχουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων υποβάλλουν αίτηση μέσα σε διάστημα έξι μηνών από τη δημοσίευση του νέου νόμου.

Αυτό προβλέπεται μέσα από προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου για τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό που προώθησε ο αναπλήρωσης υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νικος Σηφουνακης. Την ίδια ώρα, με άλλη προσθήκη δίνονται κίνητρα για αύξηση του συντέλεση δόμησης με στόχο τη μείωση της κάλυψης.
Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων -με εμβαδόν μεγαλύτερο από την αρτιότητα που απαιτείται για να μπορεί κάποιος να χτίσει- έχουν τις εξής επιλογές: να έχουν αυξημένο συντελεστή δόμησης κατά 10% αν το ποσοστό κάλυψης μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό.
Παράλληλα, μπορούν να έχουν αυξημένο συντελεστή δόμησης κατά 15% αν υπάρχει μείωση του συντελεστή κάλυψης κατά 15% και απόσυρση κτιρίου κύριας χρήσης εμβαδού ενός τετάρτου του υπάρχοντος επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης της περιοχής.
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να χτίσουν με αυξημένο συντελεστή δόμησης κατά 20% αν το ποσοστό κάλυψης μειωθεί κατά 25%, υπάρχει απόσυρση κτιρίου κύριας χρήσης εμβαδού τουλάχιστον ενός τετάρτου του υπάρχοντος συντελεστή δόμησης της περιοχής και ,να αποδοθεί σε κοινή χρήση «επιφάνεια ίση με την αύξηση της επιφάνειας δόμησης δια του συντελεστή δόμησης».
Στο μεταξύ, με άλλη προσθήκη δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης : οι επιφάνειες των ανοιχτών εξωστών και ανοιχτών ημιυπαιθριων, όταν η συνολική επιφάνεια των χώρων αυτών έχει ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο.
Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό των ανοιχτών ημιυπιαθριων χώρων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί.
Διευκρινίζεται ότι ανοιχτοί ημιυπαιθριοι χώροι είναι οι μη θερμαινόμενοι στεγασμένοι χώροι που διαθέτουν τουλάχιστον μια πλευρά ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους υποχρεωτικούς ακάλυπτους χώρους και το μήκος του ανοίγματος είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 35% του συνολικού μήκους του περιγράμματος του ανοιχτού ημιυπαιθριου χώρου.
Δεν προσμετρώνται ακόμη οι υπέργειοι χώροι στάθμευσης στα κτίρια αμιγούς χρήσης στάθμευσης αυτοκινήτων και οι εσοχές στο σώμα του κτιρίου.
Την ίδια ώρα, στον συντελεστή δόμησης προσμετρώνται οι επιφάνειες των στεγασμένων και κλειστών απ' όλες τις πλευρές χώρων του κτιρίου.
Ακόμη οι επιφάνειες των μη θερμαινόμενων στεγασμένων χώρων που διαθέτουν τουλάχιστον μια ανοιχτή πλευρά προς οποιοδήποτε ανοιχτό χώρο ή του κτιρίου και το μήκος του ανοίγματος είναι μικρότερο του 35% του συνολικού μήκους του περιγράμματος του χώρου.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: