ΣΙΝΕ

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Την Κυριακή οι υποψηφιότητες για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην Εθνική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια της οποίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα ανακοινώσει – και επισήμως – την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ιπποκράτους, οι εργασίες του Σαββάτου αναμένεται να ξεκινήσουν με ομιλίες του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή Χήνες Σβόμποντα, του γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, του προέδρου του Κινήματος, τέως Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο απολογισμός της κυβερνητικής διετίας του ΠΑΣΟΚ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του Κινήματος εν όψει των εθνικών εκλογών από τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.


Οι εργασίες της Κυριακής θα ξεκινήσουν με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, μετά τη λήξη της οποίας θα συνεχιστεί η Εθνική Συνδιάσκεψη.


Οι κάλπες ανά δήμο
Σχετικά με οργανωτικά ζητήματα επί της εκλογής νέου προέδρου, οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έχουν αναλάβει ήδη να ενημερωθούν από τους γραμματείς των περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ για το πόσες κάλπες θα χρειαστεί να στηθούν στις κατά τόπους περιοχές.
Επιπλέον, έχει ζητηθεί και έχει εξασφαλιστεί από όλους τους δημάρχους της χώρας να υπάρξει διευκόλυνση για τις διαδικασίες της εκλογής, με την παροχή χώρων που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. «Δεν θα υπάρξει ενοικίαση χώρων. Θα το λύσουμε μέσω δήμων», τόνιζαν.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ανώτατο όριο εκλογικών τμημάτων είναι ο αριθμός των πρώην καποδιστριακών δήμων και διευκρίνιζαν ότι οι κατά τόπους κάλπες θα στηθούν «εφόσον υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξής τους».


Όσον αφορά στο χρηματικό αντίτιμο των 2 ευρώ που θα καταβάλουν όσοι σπεύσουν να ψηφίσουν, θα παραμείνει στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.


Οι υπογραφές για τους υποψηφίους
Πηγές από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με τη συγκέντρωση 94 υπογραφών ως προϋπόθεσης για την κατάθεση υποψηφιότητας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται μετά και από συνεννόηση μεταξύ των υποψηφίων να στηθούν κάλπες μέσα στη συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης και να αποφασίσει το Σώμα για το θέμα των υποψηφιοτήτων.
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι θα γίνει εκλογή από τη βάση ακόμη και εάν υπάρξει μόνο ένας υποψήφιος, εξηγώντας ότι αυτή η διαδικασία «δημιουργεί πολιτικά την προϋπόθεση της ενεργοποίησης ενός κόσμου που θα έχει προθερμανθεί και θα έχει μπει σε διαδικασία λίγο πριν τις εκλογές».


Η κρατική χρηματοδότηση
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, δεν ζητήθηκε καμιά χαριστική ρύθμιση, αλλά από τα χρήματα που δικαιούνται τα κόμματα το 50% να κατευθυνθεί για την εξυπηρέτηση των οφειλών των κομμάτων προς τις τράπεζες και τα υπόλοιπα στα κόμματα προκειμένου να λειτουργήσουν.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το θέμα ανέκυψε, όταν η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη απευθύνθηκε στην τράπεζα Αττικής για δάνειο για το κόμμα της, το οποίο δεν έλαβε με την αιτιολογία ότι δεν έχει συμμετάσχει σε εκλογές, ώστε να δικαιούται χρηματοδότηση.
Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη κατήγγειλε το όλο ζήτημα στον εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος ξεκίνησε έρευνα, ενώ παράλληλα οι τράπεζες σταμάτησαν να εκταμιεύουν τα προβλεπόμενα για τα κόμματα ποσά.
Εν τω μεταξύ, απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στον δεύτερο όροφο των κεντρικών γραφείων του Κινήματος, όπου συνεδρίαζε το Πολιτικό Συμβούλιο, ζητώντας σχετική ενημέρωση.
ΤΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: