ΣΙΝΕ

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Τιτανικός: 100 χρόνια από τη μεγάλη ναυτική τραγωδία. Δείτε τα σπάνια βίντεο της εποχής

Εκατό χρόνια έχουν περάσει από το ναυάγιο του Τιτανικού και το ενδιαφέρον για τη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία όλων των εποχών δεν έχει κοπάσει...
...Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του παρθενικού του ταξιδιού από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη, στις 10 Απριλίου 1912, σαν σήμερα, 14 Απριλίου και τοπική ώρα 23:40 πλοίο προσέκρουσε σε ένα τεράστιο παγόβουνο, 460 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Newfoundland.

Δύο ώρες αργότερα, το υπερωκεάνιο βυθίστηκε μέσα στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού και περίπου 1.500 ζωές χάθηκαν άδικα.
Ο Τιτανικός απασχολεί ακόμη τους ειδικούς, που αποδίδουν το ναυάγιο στο μεγάλο ανταγωνισμό στη ναυτική βιομηχανία και στην αλαζονεία για την τελειότητα των νέων τεχνολογιών. Τα νούμερα για το μέγεθος και την πολυτέλεια του Τιτανικού είναι ασύλληπτα, ακόμη και για τη σημερινή εποχή.
Το μέγεθος
Ο Τιτανικός ναυπηγήθηκε το 1911 ως το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο. Έχοντας μήκος 269 μέτρα, πλάτος 29 και ύψος 53, με συνολική ιπποδύναμη 51.000, το πλοίο στοίχισε 10 εκατ. δολάρια (σημερινά 213 εκατ. δολάρια). Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία, η βρετανική White Star Line δεν επένδυσε σε ένα σύστημα προειδοποίησης και συναγερμού, αφού όλοι πίστευαν ότι ο Τιτανικός ήταν αβύθιστος...
Πολυτέλεια
Η πρώτη θέση είχε ιδιαίτερα πολυτελή επίπλωση. Μόνον εκατομμυριούχοι μπορούσαν να αντέξουν μια σουίτα 4.400 δολαρίων, σημερινά 93.000 δολάρια.
Οι επιβάτες
Ο αριθμός των επιβατών έχει αλλάξει πολλές φορές. Το 1912, το Βρετανικό Κοινοβούλιο κατέληξε ότι στο πλοίο επέβαιναν 2.224 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 900 ήταν μέλη του πληρώματος. Από το ναυάγιο διασώθηκαν 711, ενώ 1.513 έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά.
Μέτρα ασφαλείας –σωσίβιες λέμβοι
Ο Τιτανικός διέθετε 20 σωσίβιες λέμβους που επαρκούσαν για 1.200 ανθρώπους. Ο αριθμός τους είχε υπολογιστεί όχι βάσει των επιβατών, αλλά σύμφωνα με το πλάτος του πλοίου.
Ελλείψεις
Πέραν των ελλείψεων σε λέμβους, οι υπαξιωματικοί που είχαν βάρδια δεν είχαν τηλεσκόπια και άργησαν να δουν το παγόβουνο. Παρά τις προειδοποιήσεις από άλλα πλοία, ο πλοίαρχος δεν όρισε περισσότερες βάρδιες. Κατά την εκκένωση του πλοίου, ορισμένοι αξιωματικοί ερμήνευσαν την εντολή «παιδιά και γυναίκες πρώτα» σε «μόνο παιδιά και γυναίκες», οπότε οι πρώτες λέμβοι κατέβηκαν μισοάδειες στη θάλασσα.
Οι περισσότεροι από τους επιβάτες της τρίτης θέσης βρήκαν τραγικό θάνατο, αφού το σύστημα συναγερμού δεν υπήρχε και δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ για την επικείμενη καταστροφή.
Η ορχήστρα
Στο θρύλο έχει περάσει και η ορχήστρα του Τιτανικού, που παρά τις αμφιβολίες των τελευταίων ετών, οι μαρτυρίες λένε ότι έπαιζε μέχρι τις 02:20 το πρωί της 15ης Απριλίου, οπότε και το πλοίο βυθίστηκε. Όλα τα μέλη της ορχήστρας πέθαναν.
Πολύ αργά η διάσωση
Το πλοίο που βρισκόταν πιο κοντά στον Τιτανικό ήταν το SS Californian. Όμως δεν έλαβε ποτέ το σήμα κινδύνου γιατί ο ραδιοτηλεγραφητής ήταν εκτός υπηρεσίας και κοιμόταν. Το πρώτο πλοίο που έφτασε στους επιζώντες ήταν το RMS Carpathia, περίπου στις 04:00, πολύ αργά για τους επιβάτες που είχαν πηδήξει στη θάλασσα και πέθαναν από το κρύο.
Συνεργεία στο ναυάγιο
Τα πρώτα συνεργεία που είδαν από κοντά τα συντρίμμια του Τιτανικού επιχείρησαν την 1η Σεπτεμβρίου 1985, σε βάθος 3.800 μέτρων, 22 χιλιόμετρα από τη θέση που είχε δώσει το κρουαζιερόπλοιο τη στιγμή της βύθισής του.







pressarismenos

Δεν υπάρχουν σχόλια: