ΣΙΝΕ

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Μέχρι τις 10 Μαΐου οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ!!!

Δύο διαφορετικές προθεσμίες πρέπει να γνωρίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων Ε9.
Η πρώτη προθεσμία αφορά όσους έχουν λάθη, παραλείψεις ή διαπιστώνουν ότι άλλα στοιχεία έχουν αναγράψει στο έντυπο Ε9 προηγούμενων ετών και άλλα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr).
H εν λόγω προθεσμία μετά από παράταση που δόθηκε πρόσφατα θα λήξει σε μερικές ημέρες (το υπουργείο δεν έχει προσδιορίσει με ακρίβεια το πότε θα είναι η τελευταία ημέρα ηλεκτρονικής διόρθωσης των δηλώσεων Ε9 ετών 2008 έως 2010).
Η δεύτερη προθεσμία έχει να κάνει με το έντυπο Ε9 που θα υποβληθεί εφέτος και αφορά τις μεταβολές στην περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση που σημειώθηκε πέρυσι και λήγει στις 31 Ιουλίου 2012.
Σημειώνεται ότι εφέτος για πρώτη φορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποχρεωθούν να αναγράψουν στη φορολογική τους δήλωση τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους που ρύθμισαν με το νόμο 3843/2010. Η αναγραφή των πρόσθετων τετραγωνικών σημαίνει αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και κίνδυνο για τους φορολογούμενους να επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους στην περίπτωση που ξεπερνούν τα τεκμήρια διαβίωσης τα πραγματικά τους εισοδήματα. Όμως στο έντυπο Ε9 δεν έχουν υποχρέωση να τους αναγράψουν.
Η δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά και σε εξαιρετικές περιπτώσεις στην εφορία σε δύο αντίτυπα και υπογράφεται από τον υπόχρεο και τη σύζυγο, εφόσον έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ή από τον πληρεξούσιο που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι’ αυτό.
Στις παρατηρήσεις της δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφεται:
- Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής του που έχει δηλωθεί σε προηγούμενα Εντυπα Ε9, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.
- Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομικών ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
- Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2011, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.
Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου κατά τον έλεγχο της δήλωσης, όταν το κρίνει απαραίτητο.
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου 2012 η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ 2011, η οποία έληγε στις 10.4.2012.
Επίσης, ο κ. Οικονόμου υπέγραψε την ελάφρυνση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα που βρίσκονται στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, επιχειρήσεις που μισθώνουν την εγκατάστασή τους στις περιοχές Γεράνι και Μεταξουργείο, δικαιούνται έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος που αντιστοιχεί με το διπλάσιο ποσό του καταβαλλόμενου μισθώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: