ΣΙΝΕ

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Το σημείωμα που συγκίνησε τον Φάνη Μουρατίδη

Μια παράσταση άγγιξε την ψυχή ενός νεαρού θεατή, του Χρήστου, και τον έκανε να καταλάβει καλύτερα το νόημα της ζωής. Ενα σημείωμα που άφησε ένας νέος, ευαίσθητος άνθρωπος στους γονείς του για να τους ευχαριστήσει που του πρότειναν να δει το έργο «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι», είναι η απόδειξη της επιρροής που μπορεί να ασκήσει η τέχνη.

Η «Espresso» σας παρουσιάζει σήμερα το κείμενο που άφησε ο νεαρός στους δικούς του, όταν γύρισε στο σπίτι μετά τη θεατρική έξοδο. Ο μονόλογος «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι» έριξε αυλαία στο θέατρο «Χώρα» με τον πιο συγκινητικό τρόπο. Εμπνευσμένη από το σπουδαίο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, η Δήμητρα Παπαδοπούλου μάς μεταφέρει την ιστορία του «γελοίου» στο γνώριμο περιβάλλον της σύγχρονης Αθήνας.
Ο Φάνης Μουρατίδης υποδύεται τον Ελληνα του 2012, που τα χάνει όλα. Πάνω που έχει αποφασίσει ότι η μοναδική λύση είναι η αυτοκτονία, πέφτει στα χέρια του το βιβλίο του Ντοστογιέφσκι με τίτλο «Το όνειρο ενός γελοίου» και αναθεωρεί ανακαλύπτοντας το νόημα της ζωής. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Δήμητρα Παπαδοπούλου και η Αγγελίτα Τσούγκου, την καλλιτεχνική διεύθυνση η Φρόσω Ράλλη, τη μουσική ο Ακης Γεροντάκης, τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, τα σκηνικά η Νατάσα Γρυλάκη και τα κοστούμια η Μαρία Κοντοδήμα.
Η παράσταση είναι βαθιά ανθρώπινη, με τον Φάνη Μουρατίδη να εντυπωσιάζει στις κωμικές νότες του και να συναρπάζει στις δραματικές κορυφώσεις του. Ο 22χρονος Χρήστος από τη Ραφήνα «ρούφηξε» όλο το έργο. Γυρνώντας σπίτι άφησε στον πατέρα του ένα σημείωμα που έγραφε: «Φίλε, σ’ ευχαριστώ για την παράσταση. Με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα τη ζωή, την αλήθεια και την ευτυχία. Είμαι τυχερός που σας έχω γονείς και μου παρέχετε όλα αυτά, και που ζω σε ένα τέτοιο μέρος. Ο φίλος σου».
Η συγκίνηση των γονιών, όταν ανντίκρισαν το γράμμα, ήταν έντονη. Το ίδιο συνέβη και με τον πρωταγωνιστή Φάνη Μουρατίδη, όταν του μεταφέραμε το συμβάν και του διαβάσαμε το σημείωμα.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι η αρχική πρόθεση του έργου έχει επιτύχει τον στόχο της» λέει στην «Espresso» ο δημοφιλής ηθοποιός. Στέκεται επίσης σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του έργου που ταιριάζει απόλυτα με την περίπτωση του θεατή: «Σε ένα σημείο του μονολόγου λέω: “Η τέχνη θα σώσει τη ζωή. Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του έναν ποιητή”. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι στην περίπτωση του θεατή ξύπνησε ο ποιητής».
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: