ΣΙΝΕ

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Επιτυχής η επέμβαση στο κρανίο του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου

Ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος που χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων από αστυνομικούς, υποβλήθηκε την Παρασκευή σε χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποκαταστάθηκε το κάταγμα του κρανίου και πλέον παρακολουθείται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Το ανακοινωθέν του νοσοκομείου Υγεία:


«Ο ασθενής κ. Λώλος Μάριος εισήχθη σήμερα 6/4/2012 στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ με εμπιεστικό κάταγμα κρανίου, θλάσεις εγκεφάλου και τραυματική υπαραχνοειδή αιμορραγία. Ο κ.Λώλος είχε πλήρη επικοινωνία κατά την άφιξή του. Υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποκαταστάθηκε το κάταγμα του κρανίου. Ο ασθενής ανένηψε ομαλώς και παρακολουθείται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας».
Η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλει την στοχοποίηση της ενημέρωσης
Μετά τον τραυματισμό από αστυνομικό των ΜΑΤ -σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες- δημοσιογράφου στη διάρκεια του συλλαλητηρίου σε ένδειξη τιμής στον 77χρονο Δ. Χριστούλα και διαμαρτυρίας για τα σκληρά οικονομικά μέτρα, το απόγευμα της Τετάρτης, σημειώθηκε νέα επίθεση κατά εκπροσώπου της ενημέρωσης, το απόγευμα της Πέμπτης, στη διάρκεια της δεύτερης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα. Αυτή τη φορά, χτυπήθηκε πισώπλατα ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριος Λώλος. Την επίθεση των ΜΑΤ καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, τονίζοντας ότι«στοχοποιείται η ενημέρωση».
Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει «τη νέα βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ ενάντια σε συναδέλφους που κάλυπταν τόσο τη συγκέντρωση της Τετάρτης στο Σύνταγμα, όσο και εκείνη της Πέμπτης με θύμα αυτή τη φορά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ένωσής μας Μάριο Λώλο, που εισήχθηκε ήδη σε Νοσοκομείο "με κρανιοεγκεφαλική κάκωση από πλήξη με γκλομπ, (κάταγμα-εμπίεσμα κρανίου), το οποίο χρήζει χειρουργικής παρέμβασης".

(Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ στη Συγγρού, οι φωτορεπόρτερ άφησαν κάτω τις μηχανές τους διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για τον τραυματισμό του Μάριου Λώλου από τα ΜΑΤ)
»Επισημαίνουμε το γεγονός ότι για πολλοστή φορά στοχοποιείται η ενημέρωση, παρά τις διαβεβαιώσεις του (τ.) αρμόδιου Υπουργού Προστασίας (;) του Πολίτη προς τους εκπροσώπους της ΕΦΕ στη συνάντησή μας τον περασμένο Ιούλιο, επ ευκαιρία αντίστοιχων γεγονότων, πως "η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι προσηλωμένη στη προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και αντιμετωπίζει το λειτούργημα της ενημέρωσης των πολιτών με την ευαισθησία που του αρμόζει και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε αυτό να ασκείται ελεύθερα και απρόσκοπτα", και σε πλήρη αντίθεση με αυτές» σημειώνει η ΕΦΕ.
«Οι συστηματικές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ενάντια στους λειτουργούς του τύπου, την ώρα της δουλειάς τους, που καταπατούν ακόμη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορούν να θεωρηθούν, ακόμα και ο πλέον καλόπιστος θα μπορούσε να συμπεράνει πως ασκούνται συνειδητά από διάφορα κέντρα για τη φίμωση της ελευθεροτυπίας, και σε μια επίσης συνειδητή προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι λειτουργοί της» καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
Επιπλέον, η ΕΦΕ υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε παρόμοιες βάναυσες επιθέσεις που έγιναν στο παρελθόν, όπως αυτή του συναδέλφου μας δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος υπέστη μόνιμη αναπηρία, αλλά επίσης και ότι μένουν αναπάντητες δεκάδες επώνυμες καταγγελίες συναδέλφων και Ενώσεων για την προκλητική και βίαιη συμπεριφορά των οργάνων της… τάξης (όπως αυτή σε βάρος της συναδέλφου Τατιανας Μπόλαρη) με τη συνήθη διαδικασία αρχειοθέτησης της οποιασδήποτε ΕΔΕ».
Οι Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας σημειώνουν ότι θα συντονιστούν με τις υπόλοιποες Ενώσεις και Ομοσπονδίες του χώρου, στην Ελλάδα και το εξωτειρκό, για να διαφυλαχθεί η ελευθερία της ενημέρωσης.
Η Ένωση «θα σταθεί με κάθε τρόπο απέναντι σε ενέργειες, οι οποίες υποσκάπτουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και επιχειρούν να μας επιστρέψουν σε καταστάσεις και καθεστώτα, που έχει βαριά πληρώσει ο λαός μας και έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τη χώρα μας».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει «τον έντονο αποτροπιασμό του για τη νέα βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση την οποία δέχτηκαν χθες το βράδυ από αστυνομικούς των ΜΑΤ δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη συγκέντρωση στη μνήμη του 77χρονου αυτόχειρα στο Σύνταγμα, με θύμα αυτή τη φορά τον Μάριο Λώλο».
Επισημαίνεται ότι κατά τη συγκέντρωση της προηγούμενης ημέρας στην πλατεία Συντάγματος είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς η δημοσιογράφος Ρένα Μανιού, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες επιθέσεις σε λειτουργούς του Τύπου, όπως οι δημοσιογράφοι Μανώλης Κυπραίος και Γιώργος Αυγερόπουλος ή η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, με αποτέλεσμα ο πρώτος να υποστεί μόνιμη αναπηρία.
«Είναι προφανές ότι οι συστηματικές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ενάντια στους λειτουργούς του Tύπου, την ώρα της δουλειάς τους, καταπατούν ακόμη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και ασκούνται συνειδητά από διάφορα κέντρα για τη φίμωση της ελευθεροτυπίας, σε μια συνειδητή προσπάθεια να τρομοκρατηθεί και να χειραγωγηθεί η Ενημέρωση.
»Μετά την οικονομική εξόντωση του κόσμου του Τύπου από τα μνημονιακά μέτρα, τώρα επιχειρείται και η φυσική εξόντωση… Η ΠΟΕΣΥ διακηρύσσει ότι θα πρωτοστατήσει, όπως πάντοτε στον αγώνα να διαφυλαχθεί η ελευθερία της Ενημέρωσης και θα σταθεί με κάθε τρόπο απέναντι σε ενέργειες, οι οποίες υποσκάπτουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας»καταλήγει η ανακοινωση της ΠΟΕΣΥ.
Πυρά της Αριστεράς κατά της αστυνομικής βίας - καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τακτική ωμής καταστολής των διαδηλώσεων
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τις πολιτικές επιλογές της αλλά και εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με αφορμή τον τραυματισμό του Προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου από αστυνομικό των ΜΑΤ, εξαπέλυσαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά.
Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος συγκεντρωμένων και δημοσιογράφων στην πλατεία Συντάγματος που, όπως σημειώνει, είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τον σοβαρό τραυματισμό του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ. «Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι όσο πιο βάρβαρη γίνεται η επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων τόσο πιο ωμή γίνεται η καταστολή και η τρομοκρατία σε βάρος του λαού», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Την ευθύνη που έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα επανειλημμένα περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον διαδηλωτών, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ αναδεικνύει με σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ο υπουργός, που δεν διάβασε το μνημόνιο, είναι αυτός που πρέπει να διαβάσει το Σύνταγμα»
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας έθεσε ζήτημα Δημοκρατίας, αναφερόμενος αφ΄ενός στον φωτορεπόρτερ που κατέληξε στο χειρουργείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από αστυνομικό γκλομπ και αφ΄ετέρου στην απόσυρση, με εντολή του Πρωθυπουργού, τροπολογίας που ομόφωνα είχε γίνει δεκτή και αφορούσε τη δυνατότητα 180 τραπεζοϋπαλλήλων στις συνεταιριστικές τράπεζες να συνεχίσουν να εργάζονται. «Ζήσαμε άλλη μια μέρα ντροπής για τη δημοκρατία και την κοινοβουλευτική λειτουργία. Μέσα στη Βουλή η τραπεζοκρατία νομοθετούσε. Και έξω από τη Βουλή η αστυνομοκρατία τρομοκρατούσε», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, το μεσημέρι της Παρασκευής (6.4.2012) κατά τη συνάντησή του με τον σύλλογο εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΟΤΟΕ. Για να συμπληρώσει, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της: «Η εκτροπή από τη δημοκρατική λειτουργία είναι προφανής. Η αγωνία τους να κρατήσουν με νύχια και με δόντια το ετοιμόρροπο πολιτικό σύστημα ακόμα πιο προφανής. Το ποιος δίνει εντολές σαφέστατο πια. Η τραπεζοκρατία που μας κυβερνά».
Μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Β. Μουλόπουλος και Θ. Δρίτσας κάλεσαν την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «να μην κρυφτεί ξανά πίσω από το γαϊτανάκι των ένορκων, διοικητικών ερευνών (ΕΔΕ) και να προχωρήσει άμεσα στην αποκάλυψη των υπαιτίων και σε παραδειγματικές τιμωρίες».
Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) καταδικάζει την αστυνομική βία, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο Σύνταγμα και χαρακτηρίζει «αποκορύφωμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας» τον βαρύτατο τραυματισμό του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου. Καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και τις αστυνομικές αρχές να ερευνήσουν τα συγκεκριμένα περιστατικά και να αποδώσουν τις αντίστοιχες κυρώσεις. «Καμία ανοχή στη βία από όπου και αν προέρχεται», επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκφράζω την ανθρώπινη συμπαράστασή μου στον Πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, κ. Μάριο Λώλο. Εύχομαι να είναι υγιής και να επανέλθει γρήγορα στη δουλειά του και στην οικογένειά του.
Καταδικάζω κάθε περιστατικό αυθαίρετης βίας, από όπου και αν προέρχεται. Οι συνθήκες τραυματισμού του κ. Λώλου διερευνώνται μέσα από κατεπείγουσα δικαστική έρευνα, για την οποία ζητήθηκε η παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, ούτως ώστε, να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για το αδιάβλητό της.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και υπηρεσιακή έρευνα, ούτως ώστε άμεσα να διερευνηθούν τα αίτια και να πέσει άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό αυτό.
Κάνω έκκληση προς όλους για ψυχραιμία. Βιώνουμε σαν κοινωνία μία δύσκολη και επώδυνη περίοδο. Αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, και βεβαίως το να διατηρήσουμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις ελευθερίες που κερδίσαμε με αγώνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: