ΣΙΝΕ

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Διανυκτέρευση στη ΓΑΔΑ
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, μετά από την 6ωρη απολογία του, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος διανυκτερεύει στη ΓΑΔΑ καθώς λόγω Πάσχα οι φυλακές παραμένουν κλειστές και σήμερα το πρωί αναμένεται να οδηγηθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα. Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται την κατηγορία επικαλούμενος απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις προμήθειες των όπλων, ενώ φέρεται να δηλώνει επιφύλαξη ως προς την υπερασπιστική του γραμμή για τους TOR-M1, υπόθεση της οποίας η δικογραφία είναι ογκωδέστατη.
Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν οι 3 συνεργάτες και συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού οι οποίοι είναι οι:
1.Νικόλαος Παύλος Ζήγρας του Γεωργίου, εξάδελφος του πρώην υπουργού, δικαιούχος εξωχώριας εταιρίας που έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου
2. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου του Ηλία, λογίστρια, εκπρόσωπος στην Ελλάδα εμπλεκόμενης εταιρίας και
3. Γεώργιος Σαχπατζίδης του Δημητρίου επιχειρηματίας.
Ήδη έχει απολογηθεί και είναι προσωρινά κρατούμενος ο Αστέριος Οικονομίδης του Γεωργίου, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος εταιρίας που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ενεπλάκη στην αγοραπωλησία του ακινήτου στο Κολωνάκι που ανήκει τώρα στην κόρη του πρώην υπουργού.
Μάχη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου
Επίθεση ΝΔ σε Βενιζέλο
Σφοδρή επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο και χαρακτηρίζει ως βασικό συνήγορο του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, εξαπέλυσε η ΝΔ κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως συνεχίζει να σιωπά. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο πως το το 2010 αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους και φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών και χωρίς , όπως τονίζει, να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης.
"Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά - αντί των οκτώ - να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων", τονίζει ο κ. Μιχελάκης υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα.


Απάντηση ΠΑΣΟΚ
«Αγγίζει τα όρια της πολιτικής χυδαιότητας η στάση της ΝΔ στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε ευθύς εξαρχής να διαγράψει τον κ. Τσοχατζόπουλο από τις τάξεις του", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ για την υπόθεση του πρώην υπουργού.
"Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε ποτέ να συνδέσει τον κ. Σαμαρά προσωπικά, ούτε με το Βατοπαίδι, ούτε με τους «κουμπάρους», ούτε με τα δομημένα ομόλογα, ούτε με την υπόθεση Παυλίδη, δηλαδή με υποθέσεις της περιόδου 2004-2009, γιατί θέλουμε πάντα να διαχωρίζουμε την ατομική πολιτική και ποινική ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων από κόμματα και κυβερνήσεις", συνεχίζει η κ.Γεννηματά.
Επανερχόμενη στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, σημειώνει ότι τα σημερινά στοιχεία συγκεντρώθηκαν χάρη στην προανακριτική επιτροπή που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ το 2011 για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Το ακόμη χειρότερο, προσθέτει, είναι ότι η ΝΔ προσπαθεί, κατά τρόπο θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτο, να ταυτίσει τις αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια με την τεράστια προσπάθεια που έγινε το 2010 για την διάσωση των ναυπηγείων και των χρημάτων που έδωσε ο ελληνικός λαός, χωρίς να έχει παραλάβει ώς τότε ούτε ένα υποβρύχιο.
"Από τα χρήματα αυτά, ένα πολύ μεγάλο μέρος, 730 εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν την περίοδο 2004-2009 χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Θα έπρεπε δε, να θυμάται η ηγεσία της ΝΔ ότι το 2010 δεν υπεγράφη σύμβαση, αλλά ψηφίστηκε με ευρυτάτη πλειοψηφία και πρωτοφανείς όρους διαφάνειας νόμος του κράτους, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ως τότε στον χώρο των αμυντικών εξοπλισμών. Οι δε αντιρρήσεις της ΝΔ ήταν εστιασμένες μόνο στον τύπο των δύο νέων υποβρυχίων με ρητή δήλωση ότι δεν θέτει κανένα θέμα διαφάνειας. Κάτι που άλλωστε δεν θα μπορούσε να κάνει".
Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ, ότι όπως προκύπτει από τη δήλωση του εκπροσώπου της, "η ΝΔ εμφανίζεται να μην έχει υλοποιήσει συνειδητά από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα τον ισχύοντα νόμο του κράτους για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια. Ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Αβραμόπουλος εμφανίζεται να εκτελεί κομματικές εντολές που παραβιάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και τους νόμους του κράτους και εκθέτουν σε τεράστιους κινδύνους τα ποσά που έχει καταβάλει μέχρι το 2009 το ελληνικό Δημόσιο, τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και χιλιάδες θέσεις εργασίας".
Αυτό συνιστά εξαιρετικής σημασίας θεσμικό ζήτημα για το οποίο πρέπει να επιληφθεί ο Πρωθυπουργός και να δώσει εξηγήσεις ο κ. Αβραμόπουλος, λέει η κ. Γεννηματά και καταλήγει λέγοντας ότι "φτηνά κομματικά παιχνίδια με την Εθνική Άμυνα και τη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορεί να παίζει κανείς».


Νέα απάντηση από Μιχελάκη
«Ο κ. Βενιζέλος, αντί αν επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, ας θυμηθεί τι έκανε το 2004 και το 2005, στην Εξεταστική Επιτροπή ως συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου", αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας στα όσα δήλωσε η κ. Γεννηματά για τα σκάνδαλα των TOR-M1 και των υποβρυχίων, καθώς και για το ρόλο του κ. Βενιζέλου.
"Ο κ. Βενιζέλος -αν είναι δυνατό! - έλεγε, τότε, ότι οι αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών του κ. Τσοχατζόπουλου, που είχαν εντοπιστεί, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αριθμοί τηλεφώνων. Ισχυριζόταν, μάλιστα, ότι πήρε έναν από αυτούς και βγήκε στο τηλέφωνο κάποιος βουλευτής.
Να θυμίσουμε ακόμα στον κ. Βενιζέλο, ότι έδωσε, τότε, δύο συνεντεύξεις για να υπερασπιστεί τον κ. Τσοχατζόπουλο, αλλά και να καταγγείλει τη Ν.Δ. που επέμενε στη διαφάνεια και το σεβασμό του δημόσιου χρήματος", σημειώνει ο κ. Μιχελάκης.
"Σε ό,τι αφορά την απόλυτα σωστή στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου", συνεχίζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, "να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ, εάν πρωτύτερα δεν προχωρήσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση και την παράδοση των υποβρυχίων, είναι αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ".
"Το ίδιο ισχύει", λέει καταλήγοντας, "για την απόφαση του κ. Αβραμόπουλου, να μην γίνει στο μέλλον, καμία πληρωμή, εάν πρωτύτερα δεν δοθεί έγκριση από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής".


ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφή του παγόβουνου
«H υπόθεση Τσοχατζόπουλου αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου ενός σάπιου πολιτικού συστήματος το οποίο οικοδομήθηκε επί χρόνια από τον δικομματισμό στη χώρα μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακό παιχνίδι στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να ξεπλύνουν τις μνημονιακές τους αμαρτίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η σύμβαση αυτή μπορεί να υπογράφτηκε από τον κ. Τσοχατζόπουλο, αλλά εκτελείται ακόμα και σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι συνυπεύθυνοι και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. τόσο για την υλοποίησή της, όσο και γιατί σιωπούν απέναντι στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παγώσει η σύμβαση και να επανεξεταστεί από μηδενική βάση», επισημαίνεται.


ΔΗΜΑΡ: Διερεύνηση των προμηθειών για τα τελευταία 20 χρόνια
«Όλες ανεξαιρέτως οι προμήθειες πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος. Το κέλυφος της ατιμωρησίας των πολιτικών πρέπει να σπάσει», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ με αφορμή την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
«Επιβάλλεται άμεσος έλεγχος και φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων που απέκτησαν διαχειριστές δημοσίου χρήματος και μέλη επιτροπών ανάθεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών τα τελευταία είκοσι έτη, εφόσον η προέλευσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς πρέπει να ανατραπεί», καταλήγει η ανακοίνωση.
lay-out.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: