ΣΙΝΕ

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Τι να προσέξετε στο Πασχαλινό τραπέζι!!!

Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να μοιάζει όαση για όσους νηστεύουν αλλά κρύβει παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν σε βαρυστομαχιά και αύξηση του βάρους. Αν νηστέψατε το στομάχι σας δεν είναι προετοιμασμένο για όλα τα κρέατα που θα δεχτεί αλλά ακόμα κι αν δεν νηστέψατε δεν είναι ανάγκη να το παρακάνετε.

Μεγάλο Σάββατο
Η παραδοσιακή μαγειρίτσα κυριαρχεί στο τραπέζι μαζί με τα κόκκινα αυγά. Ένα πιάτο παραδοσιακή μαγειρίτσα όμως μπορεί να σας φορτώσει με μέχρι και 580 θερμίδες και αρκετή χοληστερόλη καθώς φτιάχνεται από εντόσθια και συκώτια ζώων. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την στερηθείτε, αρκεστείτε σε ένα ρηχό πιάτο μαζί με σαλάτα και ψωμί. Ξεκινήστε το γεύμα σας με την σαλάτα και μετά προχωρήστε στην σούπα τρώγοντας αργά για να μην παραπονεθεί το στομάχι σας. Μπορείτε να τσουγκρίσετε το αυγό σας όπως λέει το έθιμο αλλά δεν είναι ανάγκη να το φάτε εκείνη τη μέρα, αφήστε το για το πρωί για ένα θρεπτικό πρωινό.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε να κάνετε μια πιο ολιγοθερμιδική μαγειρίτσα βάλτε μόνο τα ασπράδια των αυγών και αντικαταστήστε το μισό μείγμα εντοσθίων και συκωτιών με μανιτάρια, το μόνο που έχετε να κερδίσετε είναι γεύση και θερμίδες, οι καλεσμένοι σας δεν θα καταλάβουν τίποτα.
Κυριακή του Πάσχα
Αν δεν το έχετε παρακάνει το προηγούμενο βράδυ, το στομάχι σας θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση για το λουκούλλειο γεύμα που ακολουθεί. Ξεκινήστε τη μέρα οπωσδήποτε με πρωινό, αν δεν φάτε είναι πιθανότερο να φάτε περισσότερο μεσημεριανό. Ένα αυγό με μια φέτα ψωμί ή ένα κομμάτι πασχαλινό τσουρέκι με ένα ποτήρι γάλα είναι τα κατάλληλα πρωινά γι’ αυτή τη μέρα.
Ακολουθήστε τον κανόνα του προηγούμενου γεύματος, φάτε ό, τι κρέας ψήσετε σε μια κανονική μερίδα μαζί με μια μεγάλη σαλάτα και ψωμί. Φάτε πρώτα την σαλάτα, όσο περισσότερο μπορείτε, ώστε να είστε σχεδόν χορτάτος όταν φτάσει ο οβελίας. Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί γιατί περιέχει λιγότερο λίπος. Πιείτε κρασί, η μπύρα θα σας φουσκώσει και είναι πιθανότερο να έχετε στομαχικές διαταραχές. Βάλτε αρκετό λεμόνι και ρίγανη στο φαγητό σας, θα σας βοηθήσουν με την πέψη.
Οι θερμίδες του πασχαλιάτικου τραπεζιού.
μαγειρίτσα (ένα πιάτο) έως και 580 θερμίδες
αυγό 75-80 θερμίδες
τσουρέκι (100 γρ) 390 θερμίδες
πασχαλινό κουλουράκι (60 γρ) 230 θερμίδες
συκώτι (μερίδα, όχι τηγανητό) 200 θερμίδες
αρνί (100 γρ) 375 θερμίδες
κατσίκι (100 γρ) 110 θερμίδες
princeoliver

Δεν υπάρχουν σχόλια: