ΣΙΝΕ

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΠΑΣΟΚ: Εννέα προτάσεις "για να πέσει χρήμα στην αγορά"

Εννέα προτάσεις «για να πέσει χρήμα στην αγορά» παρουσίασε χθες ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη σειρά των παρουσιάσεων αποσπασμάτων του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για εξειδικευμένες παρεμβάσεις με στόχο το «άνοιγμα της τραπεζικής στρόφιγγας» ώστε να κινηθεί η πραγματική οικονομία και να ανακοπεί η ύφεση.

«Ολοι μιλούν για ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προϋποθέτουν ρευστότητα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, παρουσιάζοντας το πακέτο των μέτρων που θα λάβει το κόμμα αν κερδίσει τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι προτάσεις του αφορούν στην:
n ενίσχυση της χρηματοδότησης,
n ενοποίηση των διαθέσιμων προγραμμάτων στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
n αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κράτους (με εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς την αγορά και αυτοματοποιημένη επιστροφή ΦΠΑ),
n αποδέσμευση πόρων του ΕΣΠΑ για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά η οποία σήμερα ασφυκτιά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι σχετικά με τις τράπεζες, οι προτάσεις που εισηγείται αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση με προγραμματικές δεσμεύσεις των τραπεζών έναντι του Δημοσίου για την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την αγορά, από τη στιγμή που θα διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Στις δεσμεύσεις των τραπεζών θα συμπεριλαμβάνεται η αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, η διατήρηση των ορίων χρηματοδότησης για φερέγγυες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη αλλαγή των κανόνων του Τειρεσία.


Στις προτάσεις Βενιζέλου περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με την επιστροφή των καταθέσεων που έχουν εκπατριστεί λόγω της κρίσης τα τελευταία δυο χρόνια: «Το κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες είναι κάτι που πρέπει να το υιοθετήσουμε ως πατριωτικό καθήκον» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εκτίμησε ότι το ύψος των καταθέσεων που θα επιστρέψουν μπορεί να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ σύντομα.


Ως δεύτερο άξονα, για την ενίσχυση της ρευστότητας, πρότεινε την ενοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Οπως τόνισε, με τον τρόπο αυτόν «διευρύνεται το φάσμα της στήριξης, υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις παλιές και καινούργιες».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι το κράτος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρίτο άξονα για την ενίσχυση της ρευστότητας. Οπως είπε, το κράτος «πρέπει να εξοφλήσει αμέσως τις (ύψους 6,3 δισ. ευρώ) συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την αγορά, προς τις επιχειρήσεις». Τα χρήματα της επιστροφής θα μπορούσαν να προέλθουν από τα 130 δισ. της νέας δανειακής σύμβασης. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό επιστροφής του ΦΠΑ ο οποίος θα λειτουργεί "χωρίς καμία διαμεσολάβηση, μέσα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας» - για ευνόητους λόγους.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: