ΣΙΝΕ

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Κρύβουν τα τσιγάρα από τις προθήκες στην Αγγλία!

Με μία νέα αντικαπνιστική νομοθεσία που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, προσπαθεί η βρετανική κυβέρνηση να μειώσει τον αριθμό των νέων ανθρώπων που καταφεύγουν στο κάπνισμα αντιμετωπίζοντας τη βλαβερή αυτή συνήθεια ως «τρόπο ζωής». Ο νέος νόμος θα απαγορεύει στα μεγάλα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ να έχουν εκτεθειμένα στο κοινό τα προϊόντα καπνού.

Όπως δήλωσε στο BBC ο βρετανός υπουργός Υγείας, Άντριου Λάνσλι, η εν λόγω πρωτοβουλία συνιστά μία προσπάθεια μείωσης του αριθμού των νέων ανθρώπων που καπνίζουν, καθιστώντας τα προϊόντα λιγότερα ορατά σε αυτούς. Επιπλέον ο νόμος στοχεύει στην ενθάρρυνση όσων θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα χωρίς πια να το θεωρούν ως «μέρος της καθημερινής ζωής».
«Πάνω από το ένα τρίτο των καπνιστών λένε ότι θέλουν να το κόψουν. Κάθε χρόνο σχεδόν 800.000 προσπαθούν να το κόψουν και σχεδόν το 50% από αυτούς το καταφέρνει. Θέλουμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε αυτό το ποσοστό, να βοηθήσουμε περισσότερους να σταματήσουν» είπε.
Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας, περισσότερα από 300.000 παιδιά κάτω των 16 χρόνων δοκιμάζουν τσιγάρο κάθε χρόνο, ενώ το 5% των παιδιών ηλικίας από 11 έως 15 χρόνων είναι τακτικοί καπνιστές. Τα πακέτα τσιγάρων σε κοινή θέα στα καταστήματα ενθαρρύνουν τους νέους να υιοθετήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.
Με το νέο νόμο τα προϊόντα καπνού στα μεγάλα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ στη χώρα στο εξής θα βρίσκονται «κρυμμένα» κάτω από τους πάγκους πωλήσεων, ενώ όσοι καταστηματάρχες δεν συμμορφωθούν κινδυνεύουν με πρόστιμο 6.000 ευρώ ακόμη και φυλάκιση. Τα μικρότερα καταστήματα ωστόσο θα εξαιρεθούν από τον νόμο μέχρι το 2015. Στη Βρετανία το ένα πέμπτο τον ενηλίκων καπνίζει, ενώ το 39% εξ αυτών δηλώνει ότι κάπνιζε τακτικά πριν από την ηλικία των 16 χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: