ΣΙΝΕ

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Κίνα: γνωστές φίρμες ρούχων ρυπαίνουν το περιβάλλον

Μετά τις εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple που κατηγορούνται από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις συνεργασίες τους με εταιρείες που ακολουθούν επιβαρυντικές για το περιβάλλον διαδικασίες στην Κίνα, στο στόχαστρο βρέθηκε και η βιομηχανία της μόδας.

Πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις (Envirofriends, Institute of Public & Environmental Affairs, Green Beagle, Nanjing Greenstone, and Friends of Nature) δημοσίευσαν έκθεση με τίτλο Cleaning Up the Fashion Industry (Καθαρίζοντας τη βιομηχανία της Μόδας) στην οποία κατονομάζουν γνωστές εταιρείες που συνεργάζονται με κινεζικές μονάδες που προκαλούν βλάβες στο περιβάλλον.
Μεταξύ των 50 γνωστών εταιρειών που εμφανίζονται στην έκθεση είναι οι Abercrombie & Fitch, Adidas, H&M, Nike, Uniqlo, Victoria’s Secret και Zara.
“Η Κίνα έχει θεσπίσει περιβαλλοντικές ρυθμίσεις για να αποτρέψει τη ρύπανση των υδάτων από κλωστοϋφαντουργίες και άλλες βιομηχανίες, ωστόσο οι πόροι αποτελεσματικής επιβολής δεν επαρκούν και οι τοπικές συντεχνίες καθιστούν την εφαρμογή τους προβληματική”, αναφέρεται στην έκθεση.
“Αυτό σημαίνει πως τα κίνητρα ευθυγράμμισης των κλωστοϋφαντουργιών με τους νόμους και τις ρυθμίσεις του Κράτους δεν είναι αρκετά”, όπως επίσης και τα πρόστιμα που επιβάλλονται προσθέτουν οι 5 ΜΚΟ.
Ο Χάρτης Ρύπανσης των Υδάτων στην Κίνα που εκδίδει το Ινστιτούτο Δημοσίων και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων της χώρας έχει καταγράψει πάνω από 6000 παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις κλωστοϋφαντουργίες της χώρας από το 2006.
Οι παράνομες δράσεις αφορούν μεταξύ άλλων την απόρριψη μολυσμένων λυμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω κρυφών, υπόγειων αγωγών, την απόρριψη μη επεξεργασμένων λυμάτων απευθείας σε ποτάμια, την υπέρβαση ορίων ρυπαντών, την αύξηση της παραγωγής δίχως έγκριση και την απροθυμία επεξεργασίας των λυμάτων όπως προβλέπει ο νόμος.
Η κλωστοϋφαντουργία παράγει 2,5 δισ. τόνους λυμάτων και άλλων ρυπαντών κάθε χρόνο. Το 2010, κινεζικά εργοστάσια επεξεργάστηκαν το 54% της παγκόσμια παραγωγής κλωστών (41,3 εκατ. τόνους), ενώ η χώρα εξήγαγε υφάσματα και είδη ένδησης αξίας 212 δισ. δολαρίων, ήτοι 34% των παγκόσμιων εξαγωγών.
Οι ΜΚΟ καλούν τις φίρμες-εταιρείες να πιέσουν οι ίδιες προς αυστηρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές στην Κίνα.
econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: