ΣΙΝΕ

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Photoshop και σε φωτογραφία του Πατριάρχη

Ενα «ατυχές σφάλμα» που διέπραξε το γραφείο Τύπου ήταν σύμφωνα με τη Ρωσική Εκκλησία το γεγονός ότι η φωτογραφία του Πατριάρχη Κύριλλου που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπό της είχε υποβληθεί σε επεξεργασία προκειμένου να αφαιρεθεί από τον καρπό του ένα ακριβό ρολόι.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας είπε ότι το γεγονός ήταν ένα ατυχές σφάλμα μιας και «μια από τις βασικές μας αρχές είναι ότι αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε προγράμματα που αλλοιώνουν τις φωτογραφίες για να αλλάξουμε το περιοχόμενό τους (...) διαπράχθηκε μια τεράστια παραβίαση της δεοντολογίας».
Τι συνέβη; Xθες Τετάρτη αναρτήθηκε στον επίσημο δικτυακό τόπο του Πατριαρχείου της Μόσχας μία φωτογραφία που απεικόνιζε τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας να μην φορά τίποτε στον καρπό του, την ώρα που στο γραφείο όπου ακουμπούσε είναι εμφανής η αντανάκλαση ενός ρολογιού. Εκτοτε έχει ανέβει στο ίντερνετ η φωτογραφία χωρίς την επεξεργασία.
Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις καθώς ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει δεχθεί στο παρελθόν επικρίσεις επειδή φορούσε ένα ρολόι αξίας άνω των 30.000 δολαρίων.
Εξάλλου, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, που φέρεται να πρόσκειται στον ισχυρό άνδρα της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορείται από τα μέσα ενημέρωσης ότι πλούτισε στη δεκαετία του 1990 πουλώντας καπνό και αλκοόλ.
Επιπλέον, στα τέλη Μαρτίου σκάνδαλο ξέσπασε όταν έγινε γνωστό ότι μια γυναίκα διαμένει σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες συνοικίες της Μόσχας και το οποίο ανήκει στον Πατριάρχη Κύριλλο.
Τέλος, ο Πατριάρχης επικρίθηκε για την αδιαλλαξία του απέναντι σε τρεις νεαρές Ρωσίδες, που ανήκουν στο πανκ συγκρότημα Pussy Riot, οι οποίες κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε επτά χρόνια κάθειρξη εξαιτίας μιας «πανκ προσευχής» που τραγούδησαν στον καθεδρικό Ναό του Σωτήρα στη Μόσχα και η οποία καταφέρεται εναντίον του Πούτιν.
Η Ρωσική Εκκλησία από την πλευρά της καταγγέλλει μια εκστρατεία δυσφήμησής της για «πολιτικούς» λόγους και το Πατριαρχείο ζήτησε να τελεστεί στις 22 Απριλίου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μια προσευχή «για την υπεράσπιση της πίστης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: