ΣΙΝΕ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Κινέζοι κατασκευάζουν την υψηλότερη κρεμαστή γέφυρα..(video)

Η Κίνα τα κατάφερε και πάλι. Αφού πέρυσι το καλοκαίρι εγκαινίασε τη μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα του κόσμου, μήκους 42,2 χιλιομέτρων, απέκτησε φέτος και τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο που ενώνει δύο σήραγγες. Η γέφυρα Αϊζάι έχει μήκος 1.176 μέτρα και βρίσκεται σε ύψος 336 μέτρων από το έδαφος, στο Τζισού της κινεζικής επαρχίας Χουνάν.
Η κατασκευή της άρχισε τον Οκτώβριο 2007 και ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο. Μείωσε τη διαδρομή από το Τζισού στο Τσαντόνγκ από τέσσερις ώρες σε λιγότερο από μία ώρα.
Οι οδηγοί μπορούν περνώντας τη να θαυμάζουν τη θέα του φαραγγιού Ντεχάνγκ. Είναι η τέταρτη κρεμαστή γέφυρα πάνω από ένα φαράγγι τόσο πλατύ ώστε μοιάζει να συνδέει δύο οροσειρές. Εκτός από αυτοκίνητα και φορτηγά, τη γέφυρα μπορούν να τη διασχίζουν και πεζοί χάρις σε έναν ειδικό πεζόδρομο, ο οποίος έχει κατασκευαστεί κάτω από τον αυτοκινητόδρομο.
Η γέφυρα Αϊζάι αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του αυτοκινητόδρομου Τζισού - Τσαντόνγκ, ενός δρόμου 64 χιλιομέτρων που έχει 18 διαφορετικές σήραγγες, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το μισό μήκος της διαδρομής. Κατασκευάστηκε με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν τα μποτιλιαρίσματα που είναι συνηθισμένα στην ορεινή αυτή περιοχή, η οποία έχει στενούς και απότομους δρόμους με πολλές στροφές.
Πάντως, για τους περισσότερους Κινέζους είναι απλώς μια πραγματικά ψηλή γέφυρα και άλλο ένα εντυπωσιακό σύμβολο της κινεζικής αρχιτεκτονικής ιδιοφυΐας, η οποία συμβαδίζει με το πνεύμα της ταχείας ανάπτυξης της Κίνας. Αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως η κατασκευή της είχε ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των ντόπιων. Κατόπιν αιτήματός τους άλλωστε, η Γέφυρα Αϊζάι είχε ανοίξει για λίγο για την κυκλοφορία πριν από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της, που έγινε χθες. Η Κίνα έχει επίσης την πιο μεγάλη σε μήκος γέφυρα στον κόσμο, τη Μεγάλη Γέφυρα Ντανιάνγκ Κουνσάν, η οποία έχει μήκος λίγο μεγαλύτερο από 160 χιλιόμετρα και κατασκευάστηκε πριν από δύο χρόνια για τον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας που συνδέει το Πεκίνο με τη Σαγκάη.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: