ΣΙΝΕ

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Τι θα γίνει με τις λίστες στα κόμματα

Τις εκλογές με λίστα τις επικαλούνται πάντοτε οι αρχηγοί των κομμάτων για να πιέσουν βουλευτές και πολιτευτές. Αλλά δεν τις προτιμούν ποτέ, για την ακρίβεια, αποτελούν το μεγαλύτερο εφιάλτη τους.
Οι λόγοι; Οι εξής δύο:
Πρώτον, πρέπει να επιδοθούν σε άπειρα σλάλομ για να πετύχουν τις ισορροπίες - ποιους θα τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις, ποιους θα αποκλείσουν, με τι εσωκομματικό κόστος. Δεύτερον, θα έλθουν αντιμέτωποι με την αδράνεια της μεγάλης πλειοψηφίας των ιδίων των υποψηφίων. Κι αυτό, διότι οι πρώτοι στις λίστες, γνωρίζοντας ότι έχουν εξασφαλισμένη την επανεκλογή, δεν θα έχουν λόγο να «τρέξουν» - ομοίως θα πράξουν και όσοι βρίσκονται από τη μέση και κάτω αφού θα έχουν σίγουρη τη μη επανεκλογή.
Ποιοι απομένουν να κυνηγήσουν την ψήφο; Οι επιλαχόντες της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης – δηλαδή της 6ης Μαΐου...
Μενει να δούμε αν, δηλαδή, θα τηρήσουν την ηθική που υπαγορεύει να ληφθεί υπ΄ όψιν ο αριθμός σταυρών που πήρε ο κάθε υποψήφιος στις 6 Μαΐου ή θα καταρτίσουν τους συνδυασμούς ελεύθερα, με κομματικά κριτήρια και γνώμονα τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ακόμη και τα μέτωπα που ενδέχεται να ανοίξουν με το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: