ΣΙΝΕ

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Συναγερμός στην Κρήτη για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σε συναγερμό έχει τεθεί η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, σε συνεργασία με τους Δήμους του Νομού, για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταφέρεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος κουνουπιών.
Έτσι προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το έτος 2012 προκειμένου να εφαρμοστεί πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, προϋπολογισμού ύψους 60.000 ευρώ, με δαπάνη που θα καλυφθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Π.Ε. Χανίων.
Τη σημαντική συμβολή όλων των Δήμων του Νομού για τη διαδικασία των ψεκασμών επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης.«Δεν θέλω να φοβίσω κανέναν, αλλά για να πραγματοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα, δεν γίνεται τυχαία, ούτε και έχουμε περίσσευμα χρημάτων για να το κάνουμε. Διότι με 60.000 ευρώ φτιάχναμε έναν δρόμο, προτιμούμε λοιπόν να μην κάνουμε έναν δρόμο και να κοιτάξουμε την υγεία», κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κ. Δημήτρης Νικολακάκης, τόνισε πως υπάρχουν τριών ειδών κουνούπια στην Κρήτη. Αυτό το οποίο κυριαρχεί είναι ο λεγόμενος ανωφελής κώνωπας, ο οποίος ενέχει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο μεταφοράς του ιού του Δυτικού Νείλου στον άνθρωπο.Ο ιός του Δυτικού Νείλου υπάρχει στα πτηνά. Όταν τα κουνούπια τσιμπήσουν τα πτηνά και αμέσως μετά έναν άνθρωπο του μεταδίδουν την ασθένεια.
Τα βασικά συμπτώματα, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι: πυρετός, πονοκέφαλος, γενική καταβολή που μπορεί να φτάσει μέχρι την εγκεφαλίτιδα και στο κώμα. «Οι θάνατοι επέρχονται στο ένα τοις εκατό του πληθυσμού που έχει προσβληθεί», ανέφερε ο κ. Νικολακάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου ξεκίνησε από τη Μακεδονία και εξαπλώνεται ταχύτατα στην υπόλοιπη Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: