ΣΙΝΕ

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

«Το πολυτιμότερο κόσμημα στον κόσμο»

Το Εγκώμιο της Ακρόπολης, που συνέταξε το 1380 ο βασιλιάς της Αραγωνίας Πέτρος Δ΄ για να περιγράψει «το πολυτιμότερο κόσμημα στον κόσμο», έγινε βιβλίο και παρουσιάζεται τη Δευτέρα, στις 7.30 μμ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες (Μητροπόλεως 23).

Στο ίδιο βιβλίο είναι συγκεντρωμένες και οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν πέρσι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου για τα 700 χρόνια από τη νίκη των καταλανο-αραγωνικών στρατευμάτων επί του στρατού του φράγκου δούκα των Αθηνών Βαλθέρου Βρυενίου και από την κατάκτηση της πόλης, στην οποία παρέμειναν ως το 1388. Οι διαλέξεις είναι των καθηγητών Μαρίας Ντούρου-Ηλιοπούλου, Τάσου Τανούλα, Νίκου Κοντογιάννη, Χρύσας Μαλτέζου και Κυριακής Πετράκου.
Το «Εγκώμιο» ανακαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Καταλανό ιστορικό Αντόνι Ρουμπιό, ο οποίος τυχαία βρήκε μέσα σε ένα παλιό βιβλίο ένα Πρωτόκολλο με αριθμό 1268, που ανήκε στη Βασιλική Καγκελαρία της Αραγωνίας. Θέμα του ένα Εγκώμιο για την Ακρόπολη και συντάκτης του ο Πέτρος Δ΄.
Eδώ κι ένα χρόνο, εξάλλου, η φράση του Αραγωνέζου βασιλιά ότι «Το κάστρο των Αθηνών είναι το πολυτιμότερο κόσμημα στον κόσμο», είναι χαραγμένη σε τέσσερις γλώσσες (καταλανικά, ισπανικά, αγγλικά και ελληνικά) πάνω σε τιμητική πλάκα, που στήθηκε στην Πύλη Μπελέ της Ακρόπολης.
Το «Εγκώμιο», μαζί με το βιβλίο «Καταλανοαραγωνική κυριαρχία στον ελληνικό χώρο», θα παρουσιάσουν ο Διευθυντής του Αρχείου του Στέμματος της Αραγωνίας, Αλμπέρτο Τόρα και ο ιστορικός Νίκος Μοσχονάς. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ραμόν Λιούλ, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών της Μαδρίτης και το Ισπανικό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: