ΣΙΝΕ

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα ανεργίας…

Πώς και σε ποιους χορηγείται – Όλες οι προϋποθέσεις...
Για να γίνει η εγγραφή του ανέργου στο Μητρώο του Οργανισμού απαιτείται η παρουσία του ίδιου του ατόμου στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ της περιοχής όπου διαμένει.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει -αυτοπρόσωπη προσέλευση του ανέργου- και για την αίτηση χορήγησης επιδόματος ανεργίας.
Οι βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση τους επιδόματος ανεργίας με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
Αν επιδοτείται για πρώτη φορά: Το τελευταίο 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες (ένσημα) χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου και επιπλέον να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατά έτος στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την εγγραφή του στο ταμείο ανεργίας.
Επίδομα ανεργίας παίρνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο χρόνια πριν την απόλυση του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου και επιπλέον να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας .
Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά: Βασική προϋπόθεση είναι να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή σου χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.
Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προσκομίσεις τα δικαιολογητικά στον ΟΑΕΔ της περιοχής σου, το αργότερο σε 60 ημέρες από την απόλυσή σου.
Αν απασχολείται σε εποχιακά επαγγέλματα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, ηθοποιοί κλπ.) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο λαμβανομένων υπόψη και των ενσήμων του τελευταίου διμήνου.
Όσον αφορά τα δικαιολογητικά που θα πρέπει ο άνεργος να επιδείξει στον ΟΑΕΔ είναι τα εξής:
1. Κάρτα ανεργίας (φωτοτυπία)
2. Καταγγελία σύμβασης εργασίας (απόλυση με πρωτότυπες υπογραφές και σφραγίδες).
3. Ένσημα των τελευταίων δύο ετών πριν την απόλυση, εκτός των δύο τελευταίων μηνών.
4. Το τελευταίο απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης.
5. Φωτοτυπία εκκαθαριστικού εφορίας τρέχοντος έτους
α) Σε περίπτωση μη παραλαβής του εκκαθαριστικού Εφορίας αντίγραφο της αντίστοιχης φορολογικής δήλωσης,
β) Αν ο άνεργος δεν είναι υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης θα προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση από την αρμόδια ΔΥΟ με την οποία θα βεβαιώνεται η μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.
6. Φωτοτυπία οικογενειακού βιβλιαρίου ασθενείας σε ισχύ (εφόσον ο άνεργος έχει προστατευόμενα μέλη, σύζυγο ή παιδιά).
7 α) Αστυνομική ταυτότητα για Έλληνες ανέργους.
β) Φωτοτυπία ταυτότητας ομογενούς και διαβατηρίου για ομογενείς ανέργους.
γ)Φωτοτυπία διαβατηρίου, άδειας εργασίας και άδειας παραμονής για αλλοδαπούς ανέργους.
Η προθεσμία εγγραφής στο ταμείο ανεργίας είναι 60 ημερολογιακές ημέρες από την απόλυση του ασφαλισμένου και η επιδότηση ανεργίας ξεκινάει από την ημερομηνία εγγραφής στην Υπηρεσία παροχών του ΟΑΕΔ.
Αν η εγγραφή γίνει πριν την παρέλευση εφτά ημερών από την απόλυση του ασφαλισμένου, η επιδότηση ξεκινάει από την 7η ημέρα μετά την απόλυση.
Ο ασφαλισμένος εγγράφεται στον ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του που αποδεικνύεται με : εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.α. Η έκδοση κάρτας ανεργίας γίνεται από το γραφείο εργασίας του Οργανισμού.
Όταν ο άνεργος προσληφθεί πρέπει να διακόψει το ταμείο ανεργίας έχοντας:
- την πρόσληψη του φωτοτυπία.
- βεβαίωση από το Γραφείο Εργασίας του ΟΑΕΔ
- όλες τις επιταγές που έχει στην κατοχή του.
Όταν ο άνεργος βγει στο εξωτερικό πρέπει οπωσδήποτε να διακόψει το ταμείο ανεργίας:
-με φωτοτυπία του εισιτηρίου αναχώρησης από την Ελλάδα.
-βεβαίωση από το Γραφείο Εργασίας του ΟΑΕΔ
-όλες τις επιταγές που έχει στην κατοχή του.


Οι αλλαγές στο νόμο
Από 1.1.2013 εντός της τετραετίας από την πρώτη επιδότηση του εργαζομένου λόγω ανεργίας η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 450 ημέρες.
Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα 450 ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου -450- ημερήσιων επιδομάτων.
Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα από 400.
Για τις γιορτές του Πάσχα η οικονομική ενίσχυση των ανέργων είναι ίση με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.
Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.
Για τις γιορτές των Χριστουγέννων η οικονομική ενίσχυση είναι ίση με το ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.
Ταμείο ανεργίας για ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ
Εισφορά υπέρ ανεργίας -που διαμορφώνεται στα 10 ευρώ τον μήνα- είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο ταμείο ανεργίας τους. Τα χρήματα θα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό, που θα χορηγεί βοηθήματα στους αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους -δηλαδή τους άμεσα ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ- που αποδεδειγμένα διακόπτουν το επάγγελμά τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.
Όπως προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η εισφορά αυτή εισπράττεται μαζί με τις άλλες εισφορές των κλάδων σύνταξης και ασθένειας στον ΟΑΕΕ και αποδίδεται στον ΟΑΕΔ.
Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων προβλέπεται πως:
Σκοπός του Λογαριασμού αυτού είναι η χορήγηση βοηθήματος στους αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένους- άμεσα ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε, του Ε.Τ.Α.Α. και του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε, που αποδεδειγμένα διακόπτουν το επάγγελμά τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.
Ως πόρος του Λογαριασμού αυτού θεσπίστηκε μηνιαία εισφορά ύψους δέκα (10,00) €, την οποία θα καταβάλλουν οι παραπάνω δικαιούχοι του βοηθήματος. Η εισφορά αυτή συμβεβαιώνεται και συνεισπράττεται μαζί με τις άλλες εισφορές των Κλάδων Σύνταξης και Ασθένειας στον Ο.Α.Ε.Ε. και αποδίδεται στο Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα εκείνου της καταβολής της.
2. Από τη Δ/νση Εσόδων του Ο.Α.Ε.Ε., σημειώνονται τα εξής:
α) Όπως σε κάθε Οργανισμό, Κλάδο ή Λογαριασμό κοινωνικής ασφάλισης, καθορίζονται οι πόροι τους με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους, έτσι και για το Λογαριασμό αυτό θα εκδοθεί Κανονισμός και προφανώς, πέραν της κύριας εισφοράς, θα προβλέπεται ότι τα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης καταβολής της, θα αποτελούν πόρους του Λογαριασμού.
Κατά συνέπεια, θα εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις του Ο.Α.Ε.Ε. περί καταβολής καθυστερούμενων εισφορών, η αναλογία δε, των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων που αφορά την κύρια εισφορά του Λογαριασμού, θα αποδίδεται στον Ο.Α.Ε.Δ. υπέρ του Λογαριασμού αυτού.
β) Οι προαιρετικά ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. δεν είναι αυτοτελώς απασχολούμενοι, δεδομένου ότι δεν ασκούν κανένα επάγγελμα, είχαν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και υπήχθησαν σε αυτήν προκειμένου να συμπληρώσουν τις χρονικές προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους ή για τη χορήγηση παροχών Κλάδου Υγείας.
Εξάλλου, δεν μπορεί να τύχουν παροχής του Λογαριασμού αυτού, αφού για να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. έχουν ήδη διακόψει το επάγγελμά τους. Κατά συνέπεια, δεν έχουν υποχρέωση καταβολής της κύριας εισφοράς του Λογαριασμού αυτού.
γ) Οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που παράλληλα είναι ασφαλισμένοι άλλου ασφαλιστικού οργανισμού λόγω παράλληλης απασχόλησης τόσο για τον Κλάδο Σύνταξης όσο και για τον Κλάδο Ανεργίας, υποχρεούνται στην καταβολή της κύριας εισφοράς του νεοσύστατου Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, δεδομένου ότι ο σκοπός και οι παροχές των δύο Λογαριασμών Ανεργίας έχουν τη δική τους στόχευση.
Ο μεν ένας καλύπτει τον μισθωτό από ενδεχόμενη λύση της εργασιακής του σχέσης με τον εργοδότη του, ο δε άλλος καλύπτει τον ελεύθερο επαγγελματία από ενδεχόμενη διακοπή του επαγγέλματός του για τουλάχιστον τρεις μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: