ΣΙΝΕ

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΟΧΙ από Τσίπρα - Με όρους ο Βενιζέλος για σχηματισμό κυβέρνησης!!!

Πέντε όρους έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

1)Να μετέχουν στην νέα κυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ
2) Δεν θέτει ως όρο την συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην νέα κυβέρνηση
3)Για την θέση του Πρωθυπουργού ζητά πρόσωπο ευρείας αποδοχής.
4)Όριο της κυβέρνησης η παραμονή της χώρας στο ευρώ και να ακολουθηθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ
5)Να βγεί η χώρα από το μνημόνιο το 2015.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος τουΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση του κ. Σαμαρά για συγκυβέρνηση.


«Ζητήσαμε προεκλογικά από τον ελληνικό λαό ψήφο διακυβέρνησης, σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας δυνάμεων αριστερά για να απεμπλακούμε απλό το μνημόνιο της χρεοκοπίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας από την Κουμουνδούρου, λέγοντας πως αυτά που έλεγε το κόμμα του προεκλογικά «το εννοούσαμε» και «το πιστεύαμε».


«Πιστεύουμε ακράδαντα», πρόσθεσε πως η ανάπτυξη του τόπου «περνά από την κατάργηση των μέτρων λιτότητας» και τόνισε πως «οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα […] και το σημαντικότερο έχει υπογράψει το μνημόνιο και τα νέα μέτρα λιτότητας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής “σωτηρίας” όπως την κατονομάζει ο κ. Σαμαράς, τότε θα ήταν εθνική τραγωδία». «Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο τώρα αυτό που έδιωξε χτες από την πόρτα ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε


Μάλιστα, έθεσε και πάλι θέμα εκλογικού νόμου, μιλώντας για το μπόνους εδρών που πήρε η Νέα Δημοκρατία, ως πρώτο κόμμα, ενώ διαβεβαίωσε πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με τα κόμματα της αριστεράς, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού των δυνάμεών της.
Αφού ενημερωθεί επίσημα από τον Φίλιππο Πετσάλνικο, απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής και δει και τον απερχόμενο πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Δημοκρατία θα κινήσει τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ακριβώς στις 15:00 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο και μπήκε από την πίσω πόρτα. "Σεβόμαστε την εντολή του ελληνικού λαού. Πάμε για διερευνητικές" είπε στους δημοσιογράφους. Αποχώρησε ένα 15' μετά, με το αυτοκίνητό του, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.


Αν και στη συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής δήλωσε από τη φύση του αισιόδοξος, σε συνομιλία του αργότερα με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά αισιόδοξος εμφανίστηκε. Όταν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ τον ρώτησαν αν το επόμενο διάστημα θα τον βλέπουν συχνά, ο Κάρολος Παπούλιας τους απάντησε: "Αντίσκηνα έχετε; Σας παραχωρώ τον κήπο", δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων μετά τις εκλογές της Κυριακής.


Στις 13:00 θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μέγαρου ο κ. Πετσάλνικος, θα ακολουθήσει μια ώρα μετά ο Λουκάς Παπαδήμος και στις 15:00, ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός του κόμματος που βγήκε πρώτο στις εκλογές, θα γίνει δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια, για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.


Το Σύνταγμα του δίνει περιθώριο τριών ημερών να αναζητήσει συμμαχίες και συνεργασίες. Τις επόμενες ώρες, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στη Βουλή, εκτός από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρουν πληροφορίες, θα τηρήσει την κοινοβουλευτική τάξη, όπως προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής. Θα τηλεφωνήσει πρώτα στον Αλέξη Τσίπρα για να κλειστεί το ραντεβού, ενώ στις 17:00 το απόγευμα θα συναντήσει στη Βουλή τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Αλλά οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Σαμαράς δε θα κρατήσει τρεις ημέρες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι θα την επιστρέψει νωρίτερα.


Και θα την επιστρέψει γιατί δε... βγαίνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η ΝΔ κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά το ποσοστό της δεν ξεπέρασε καν το 19%, οι έδρες της είναι 108 και χρειάζεται συμμάχους. Ακόμη κι αν «παγώσει η κόλαση» και τα βρει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάλι χρειάζονται και έναν τρίτο για να κάνουν κυβέρνηση. Η μόνη λογική επιλογή, μοιάζει να είναι η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Αλλά δε φαίνεται διατεθειμένη να παίξει αυτό το ρόλο.


Μοιραία, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι εκείνος θα καλέσει τον επικεφαλής του δεύτερου κόμματος, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «κυβέρνηση Αριστεράς» αλλά για να το πετύχει αυτό, θα χρειαστεί το ΚΚΕ. Και ο Περισσός έχει ξεκαθαρίσει ότι «τούμπες» (κατά δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα, δεν κάνει. Η εντολή θα πάει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος και ούτω καθεξής.


Μοιραία, η νέα προσφυγή στις κάλπες μοιάζει όλο και πιο πιθανή. Δεν αποκλείεται να στηθούν στις 17 Ιουνίου.
blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: