ΣΙΝΕ

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Το ντόμινο της κρίσης αλλοιώνει τον "βασιλιά"

Γράφει η Δώρα ΙωακειμίδουΤην ώρα που εντελώς άκομψα ο Guardian γελοιογραφεί τη τρέχουσα οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ελαφρότητα με την οποία αντιλαμβάνονται τα όσα τραγικά βιώνει η χώρα μας μερίδα διεθνών ΜΜΕ, οι επιχειρηματίες στην ενδοχώρα μετρούν τις πληγές τους…
Ζώντας διαρκώς υπό την απειλή της πτώχευσης, αλλά και των διλλημάτων ενός υπολανθάνοντος οικονομικού πολέμου, δεν είναι δυνατό να υπάρξει αβίαστη ανάπτυξη.

Αλλωστε, σύμφωνα με τις μετρήσεις, αντιμέτωπος με μείωση διαθέσιμου εισοδήματος κατά σχεδόν 23% θα βρεθεί ο μέσος εργαζόμενος στην Ελλάδα φέτος, σε σύγκριση με το 2011.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε ο ελεγκτικός οίκος Ernst & Young σε συνεργασία με δύο συντηρητικές «δεξαμενές σκέψης» και η οποία δόθηκε τη Δευτέρα 21/5 στη δημοσιότητα, τα δεδομένα μόνο αισιόδοξα δεν είναι.

Η νέα έρευνα, δημοσιεύτηκε από τον ερευνητικό φορέα «New Direction», μια οργάνωση συνδεδεμένη με την ομάδα του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το βελγικό Οικονομικό Ινστιτούτο «Molinari» και έχει ως αντικείμενο το φορολογικό βάρος για τον «τυπικό εργαζόμενο» στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, καταδεικνύει ότι οι πραγματικά καθαρές αποδοχές, μετά από φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές και φόρο προστιθέμενης αξίας, αναμένεται να διαμορφωθούν σε 13.167 ευρώ, έναντι 17.024 ευρώ πέρυσι.

Αξίζει να τονιστεί ότι στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό για εφέτος διαμορφώθηκε σε 23.690 ευρώ. Σχεδόν 10.000 ευρώ περισσότερο από του Ελληνα…

Σαφώς σε αυτό το σαθρό πλαίσιο δεν είναι δυνατό να προαχθεί μεταξύ εξαιρετικά σημαντικών αγαθών όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Εργασία που παραπαίουν, ούτε το ποδόσφαιρο σε επίπεδο υποδομής, που για να «τραφεί» και να «θρέψει» τα μέλη της,χρειάζεται χρήματα και ανθρώπους που να έχουν τη πολυτέλεια να πληρώνονται

Οι καθημερινές ανακοινώσεις των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η πίεση και ο εγκλωβισμός στο ασύλληπτο χρέος θα μπορούσε να αναγκάσει τη χώρα μας να εκτυπώσει μέχρι κι ένα νέο νόμισμα (όχι απαραίτητα τη δραχμή), αν έφευγε από την Ευρωζώνη, μόνο παρήγορες δεν είναι.

Ο Guardian άλλωστε (την Κυριακή 20/5) δήλωνε πως η De La Rue, η βρετανική εταιρεία που παράγει χαρτονομίσματα για περισσότερες από 150 χώρες, φέρεται να προετοιμάζεται για μιαπιθανή επαναφορά της δραχμής. Δεδομένου όμως ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για το νόμισμα αυτό έχει καταστραφεί, θα χρειαστούν μήνες για το πισωγύρισμα. «Τι θα κάνουν λοιπόν οι Έλληνες;», αναρωτιέται και φιλοτεχνεί νέα χαρτονομίσματα (φωτό)...

Μιλώντας με παράγοντες όλων των επιπέδων, δεν χρειάζεται και πολύ σοφία για να αφουγκραστείς την αγωνία που τους περιβάλλει.

Πιο συγκεκριμένα, συζητώντας με τους υπεύθυνους των Σχολών Ποδοσφαίρου, όπου οι «αιμοδότες» τους είναι ξεκάθαρα οι γονείς των παιδιών τα οποία εκπαιδεύουν, αντιλαμβάνεσαι πως το ζήτημα είναι σοβαρότατο. Οι χορηγοί και οι υποστηρικτές άλλωστε έχουν εκλείψει.

«Σε μια ακαδημία όπου προπονούνται 160 παιδιά, μόλις τα 100 πληρώνουν εγκαίρως τη συνδρομή των 300 ευρώ ετησίως και μάλιστα από τις τρεις δόσεις των 100, δυσκολεύονται στις δύο»,μου εξηγούσε πρόσφατα πρόεδρος τοπικού συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
«Με αυτά τα δεδομένα πως μπορώ να κάνω τον προγραμματισμό μου; Πως να πληρώσω τους προπονητές, την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία της σχολής και πώς να προχωρήσω σε σχεδιασμό της νέας χρονιάς; Δυο είναι οι δρόμοι που έχω να επιλέξω», συνέχισε.
«Είτε να αποβάλλω τα παιδιά των ανέργων και οικονομικά ασθενών, άσχετα με το ταλέντο και τη προοπτική τους, παραβλέποντας το σοβαρότατο ηθικό μέρος που θα προκύψει σε μία κλειστή κοινωνία, και κρατώντας μόνο τα παιδιά όσων αντέχουν ακόμη να πορευτώ.
Ο άλλος δρόμος είναι να ρίξω την ποιότητα και παράλληλα το κόστος λειτουργίας μου απολύοντας μέλη του τεχνικού τιμ και των συνεργατών…».

Ειλικρινά, το δίλλημα είναι ρεαλιστικό και αφορά σε όλες σχεδόν τις ακαδημίες της χώρας. Είμαι σίγουρη πως σε αυτή τη αγχωτική σκέψη έχουν περιπέσει όλοι οι παράγοντες...
Και επιλεκτικά εξαιρώ τις ΠΑΕ.

Οι γονείς των παιδιών που προπονούνται στις απανταχού ανάλογες κατ’ ευφημισμό Μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις, προέρχονται από όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές συντεχνίες που υφίστανται στη χώρα μας. Αυτονόητα συγκροτούν τη βάση της αθλητικής υποδομής, καθώς εκείνοι είναι που πληρώνουν την βιωσιμότητά τους.

Οταν εκείνοι σταματούν σταδιακά να χρηματοδοτούν, καθώςαποτελούν οι ίδιοι τα πιόνια στο ντόμινο της κρίσης που όλα τα σαρώνει στο πέρασμά της, μοιραία παύει και η ανάπτυξη των ακαδημιών ή έστω η εύρυθμη λειτουργία τους.

Προφανώς οδεύουμε σε μία νέα τάξη πραγμάτων, όπου ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου θα συνεχίσουν να μαθαίνουν μόνο οι έχοντες και οι κατέχοντες.

Και το άθλημα στη πολύπαθη χώρα μας, κινδυνεύει να μεταλλαχθεί από λαϊκό άθλημα, όπου όλοι μπορούν να έχουν την ευκαιρία τους, σε σπορ των πλουσίων.

Τα βλαστάρια των άνετων οικονομικά γονιών, αφενός θα συνεχίζουν να στηρίζουν τις ακαδημίες της ακριβής συνδρομής. Θα μπορούν να ξοδέψουν για αθλητικά παπούτσια με ανθρακόνημα, εργομετρικά και συμπληρώματα διατροφής, προπονήσεις ατομικής βελτίωσης ή συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις όπου θα μπορούν να ξεχωρίσουν.
Μετρημένοι στα δάχτυλα θα είναι οι "τυχεροί" που θα επιλεγούν να προχωρήσουν δωρεάν και με καλυμμένα όλα τα έξοδά τους ως τον επαγγελματισμό και το ικανοποιητικό συμβόλαιο.

Οι άλλοι, οι φτωχοί, θα αναζητήσουν και πάλι τις αλάνες, τα τσιμέντα των σχολείων, και τις πολύ οικονομικές ερασιτεχνικές ακαδημίες όπου το μόνο που θα έχουν να ζητήσουν, πέραν της απλής προπόνησης, θα είναι η χαρά της συμμετοχής σε τοπικά πρωταθλήματα …

Πολύ φοβάμαι πως το χειρότερο σενάριο που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια θα υπογράφεται από… τσακάλια μάνατζερ, θα σκηνοθετείται στο παρασκήνιο και οι πρωταγωνιστές θα είναι παιδιά εύπορων οικογενειών τα οποίαθα μπορούν να πληρώσουν για να παίξουν, αφού αυτά θα προάγονται!

Μια κοινωνία που ζει με τραυματικό και βίαιο τρόπο το τέλος μιας εποχής “εικονικής ειδυλλιακής πραγματικότητας”, η οποία πέρασε ανεπιστρεπτί, ψάχνει απεγνωσμένα στηρίγματα για να αντέξει. Και δεν θα τα βρει στους ασθενείς οικονομικά… Δυστυχώς!

Αλλωστε, σε παρακμιακές κοινωνίες, όπου κυριαρχούν η ανασφάλεια και ο φόβος της επιβίωσης, το παιχνίδι της μοίρας, κλείνει με την ήττα του «αντάρτη» και την επιβολή του κοινωνικού κανόνα… Ασχέτως με το ποιος τον επέβαλλε…

Λεζάντα: Αν αποχωρούσε από το ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ένα από τα εμφανιζόμενα χαρτονομίσματα, κατά τον Guardian.
Δείτε περισσότερα .. acadimies.gr
 Η εφημερίδα απευθύνθηκε σε καλλιτέχνες για να ζωγραφίσουν επάνω στα χαρτονομίσματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: