ΣΙΝΕ

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Αλ.Τσίπρας: «Έτοιμοι να κυβερνήσουμε… χωρίς τα Μνημόνια»

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα υπό τον τίτλο “Έτοιμοι να κυβερνήσουμε, αλλά με ένα μορατόριουμ για το χρέος”, φιλοξενεί η ιταλική εφημερίδα La Stampa.
Ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει τα Μνημόνια», ο κ. Τσίπρας τονίζει πως στις 6 Μαΐου «ο ελληνικός λαός είπε όχι στο Μνημόνιο».

Όσο για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης που ενδεχομένως καταφέρει να συγκροτήσει και τα «επόμενα βήματα και μηνύματα προς την Ευρώπη», σημειώνει ότι «πρώτον είναι ένα μορατόριουμ επί του χρέους, δεύτερο μια πιο δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και μία σοβαρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τρίτον, αξιόπιστα προγράμματα για να ξαναμπεί σε ανάπτυξη η οικονομία».
«Αν η Ευρώπη αρνηθεί να σας ικανοποιήσει, θα βγείτε από το ευρώ ;» ερωτάται στη συνέχεια ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος απαντώντας σημειώνει πως «έχουμε ένα εξαιρετικό όπλο», που «έχει αναγνωρίσει, πλέον, και η ‘Αγγελα Μέρκελ: όταν πληγεί ένας στόχος, οι αγορές αναζητούν αμέσως το επόμενο». Όπως επισημαίνει, «πρόκειται για ευρωπαϊκή κρίση και ξεπερνιέται μόνο με ευρωπαϊκή λύση» και αυτός «είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε μια σύνοδο της Ένωσης, αφιερωμένη στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους». «Δεν βλέπετε ότι το μνημόνιο απέτυχε εντελώς, ότι εμείς οι Έλληνες δεν καταφέρνουμε να βγούμε από αυτή την τρομερή ύφεση;», διερωτάται, τονίζοντας πως «όπου και αν πήγε να προτείνει τις συνταγές του, το ΔΝΤ προκάλεσε μόνο ζημιές και χρεοκοπίες».
Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει αριστερή κυβέρνηση, εκτιμά στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας και σε ερώτηση για το πόσο πιθανή είναι μία συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει πως «δεν είναι εφικτή με αυτούς τους ηγέτες και όσο το κόμμα στηρίζει τα Μνημόνια».
Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι βεβαίως του προκαλεί ανησυχία η είσοδος της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο, ωστόσο όπως υποστηρίζει για την εξέλιξη αυτή «ευθύνη φέρουν και η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ, που για να αποσπάσουν την προσοχή από το Μνημόνιο, βάσισαν την προεκλογική εκστρατεία και πάνω στον φόβο και στις πολιτικές κατά των μεταναστών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Stampa

Δεν υπάρχουν σχόλια: