ΣΙΝΕ

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Πώς βρέθηκε το «ψάρι φονιάς» στη Λίμνη της Καστοριάς;

Εδώ και λίγες μέρες έχει προκύψει ένα θέμα που αφορά τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί το ηλιόψαρο, το επονομαζόμενο και “ψάρι φονιάς” στα άλλα ψάρια της λίμνης.

Την προηγούμενη Κυριακή η δημοσιογράφος κα. Αλεξάνδρα Χαϊνή, έγραψε ένα άρθρο με τίτλο “Ο φονιάς του γλυκού νερού”. Το άρθρο... δημοσιεύτηκε στο ένθετο realplanet της εφημερίδας «Real News», αριθμ. Φύλλου 182.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό το άρθρο, το “ψάρι φονιάς”, κατά κόσμον ηλιόψαρο, αποδεκατίζει τα αλιεύματα στις λίμνες και τα ποτάμια της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι το εν λόγω ψάρι, κατά κύριο λόγο το συναντάμε στην Καστοριά. Λογικό να αναρωτηθεί κάποιος, πώς αυτό το ψαρί βρέθηκε στη λίμνη της Καστοριάς, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ψάρι που μας ήρθε από την Αμερική.
Στο δημοσίευμα μεταξύ των άλλων αναφέρεται, πως ο κ. Κεπαζάκης, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαΐδας, κατήγγειλε ότι κάποιος ιχθυολόγος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς “έριξε” το ηλιόψαρο μέσα στη λίμνη, χωρίς να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται.


Ωστόσο ο κ. Κεπαζάκης εν μέρει διαψεύδει αυτό το δημοσίευμα: «Τη συγκεκριμένη πληροφορία, μου την έδωσε ένας ερασιτέχνης ψαράς από την Καστοριά. Όπως καταλαβαίνετε, δεν θα έλεγα κάτι που δεν γνώριζα. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, εγώ βρέθηκα πέρυσι για ψάρεμα στην Καστοριά και ένας καστοριανός μου είπε τι συμβαίνει. Ότι δηλαδή από λάθος ενός ιχθυολόγου της Καστοριάς, “μπήκε” το ψάρι στη λίμνη Ορεστιάς, χωρίς φυσικά να το γνωρίζει ο άνθρωπος. Ήταν κάτι το οποίο δεν έγινε εσκεμμένα».


Το χωρίο του δημοσιεύματος που προκάλεσε τις αντιδράσεις είναι το ακόλουθο: «Το είδος έριξε στη λίμνη της Καστοριάς ο ιχθυολόγος της νομαρχίας, χωρίς να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται», ο κ. Κεπαζάκης όμως υποστηρίζει πως ο ίδιος έδωσε αυτή την πληροφορία στη Real News, την οποία όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως του την έδωσε ένας ερασιτέχνης ψαράς.


Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καζεπάκη η δημοσιογράφος της Real News προσέθεσε στο άρθρο της ότι πρόκειται για ιχθυολόγο της νομαρχίας Καστοριάς: «Όταν ακούει κάποιος ιχθυολόγος, σκέφτεται ότι πρόκειται για ιχθυολόγο της νομαρχίας, και όχι για έναν απλό ιχθυολόγο. Το πήρε λογικά έτσι η δημοσιογράφος».


Στην ουσία έγινε μια “καταγγελία” στον κ. Καζεπάκη από ερασιτέχνη ψαρά της Καστοριάς, ότι δηλαδή ρίχτηκε στη λίμνη το συγκεκριμένο ψάρι, χωρίς να γνωρίζει αυτός που το έριξε περί τίνος πρόκειται. Από τη μια λοιπόν το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ιχθυολόγος αυτός, ήταν της Π.Ε. Καστοριάς, από την άλλη ο κ. Κεπαζάκης υποστηρίζει πως μίλησε για έναν ιχθυολόγο χωρίς να προσδιορίσει αν είναι από την Π.Ε. Καστοριάς ή όχι.


Ο Αντιπεριφερειάρχης θέλοντας να διαψεύσει τη δήλωση του εκπρόσωπου του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, κ. Αντώνη Κεπαζάκη σύμφωνα με τη οποία καταγγέλλει ότι «Το είδος (ηλιόψαρο) έριξε στη λίμνη της Καστοριάς ο ιχθυολόγος της νομαρχίας, χωρίς να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται», επισημαίνει στο έγγραφό του πως «το τμήμα Αλιείας ουδέποτε προέβη ως υπηρεσία σε εμπλουτισμό-μεταφορά στη λίμνη Καστοριάς κανενός ξενικού είδους ψαριού». Και συνεχίζει «Όποιοι εμπλουτισμοί έχουν γίνει, έχουν ακολουθήσει τη νόμιμη οδό, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και με είδη ψαριών που υπάρχουν ή υπήρχαν στη λίμνη Ορεστιάδα Καστοριάς ως γηγενή είδη.


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Επιτροπής της Λίμνης κ. Τσομπάνο, το ηλίοψαρο δεν συναντάται μόνο στη Λίμνη της Καστοριάς. «Έχω παρατηρήσει ότι και σε άλλα μέρη το συναντάμε. Όλες οι λίμνες έχουν αυτό το ψάρι. Το ηλίοψαρο είναι ένα παμφάγο ψάρι, που κάνει ζημιά σε όλα τα υπόλοιπα ψάρια. Τρώει τα αυγά και τους γόνους των άλλων ψαριών, προκαλώντας μεγάλες ζημιές».
Ωστόσο, ο κ. Τσομπάνος δεν γνωρίζει πώς παρουσιάστηκε αυτό το ψάρι στη λίμνη της Καστοριάς «Κανείς δεν ήρθε να μας πει, εγώ το έριξα. Δεν ξέρω αν το έριξε ιχθυολόγος, οικολόγος ή πολίτης, δεν παρουσιάστηκε κάποιος για να μας ενημερώσει».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Επιτροπής της Λίμνης, οι ποσότητες του ηλιόψαρου που συναντάμε στη λίμνη είναι μεγάλες «Από τότε που εμφανίστηκε, οι επαγγελματίες ψαράδες, σταμάτησαν να χρησιμοποιούν μικρά δίχτυα για τα υπόλοιπα ψάρια, καθώς μπλέκονταν πολλά ηλιόψαρα στα δίχτυα τους και σαν ψάρι δεν έχουν καμία αξία».
Όσο για το αν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης «Δεν γνωρίζουμε κάποιον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ξεκινήσαμε μια συνεργασία με το Α.Π.Θ. όπως γνωρίζετε και στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, έχουμε θέσει ως θέμα την αντιμετώπιση του ηλιόψαρου. Ελπίζω κάποια στιγμή να βρούμε κάποιον τρόπο, αν και θεωρώ πως είναι κάπως δύσκολο».
orizontespress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: