ΣΙΝΕ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Έγκαυμα από τον ήλιο: Πώς να το αντιμετωπίσεις!!!

Είσαι ανέμελος, ξένοιαστος και την κάνεις με την παρέα σου για κάποιο κυκλαδίτικο νησί. Όλα σου πάνε OK, έχεις κέφι να περάσεις καλά και να αφήσεις για λίγο πίσω σου την μίζερη και πολύβουη πόλη.
Το μυαλό σου είναι μόνο στην παραλία. Η πρώτη βουτιά, η πρώτη ηλιοθεραπεία, τα πρώτα παιχνίδια στην αμμουδιά με τα φιλαράκια, ρακέτες, beach volley, οι πρώτες ματιές με τις καλλονές στη δίπλα ομπρέλα…Θα έπρεπε να προσέξεις από πριν να μην καείς, αλλά...
Γιατί να χαλάσει το όνειρο; Γιατί να μην είσαι προσεκτικός από την αρχή και να μην πας στην σκιά όταν ένιωσες το πρώτο κάψιμο στην πλάτη; Τοι δέρμα σε προειδοποίησε, όταν ακόμα ήταν νωρίς (το κάψιμο συχνά δεν προκαλείται τόσο από τον ήλιο αλλά από τη ζέστη, όμως αποτελεί ασφαλή ένδειξη). Εσύ όμως μάλλον αδιαφόρησες. Αποτέλεσμα; Μετά από λίγες ώρες ο πόνος και το τσούξιμο εμφανίστηκαν, μαζί με την κοκκινίλα. Έπαθες έγκαυμα, κάτι πρέπει να κάνεις.
Το ML είναι εδώ, έτοιμο να σου προτείνει τρόπους διαφυγής με τους μικρότερους δυνατούς μπελάδες, έτσι ώστε να αποφύγεις την ταλαιπωρία και να επιστρέψεις στη διασκέδαση των διακοπών, απαλλαγμένος από κοκκινίλες, πόνους και εγκαύματα.


Οι πρώτες ώρες
Είσαι, λοιπόν, στην παραλία και αισθάνεσαι ένα κάψιμο. Δώσε βάση και μην το πάρεις αψήφιστα. Μείνε στην σκιά, βάλε αλοιφή για να το προλάβεις και αν έχεις μαζί σου, πιες μια ασπιρίνη. Οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες της έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν την εκδήλωση εγκαύματος, αν είναι στην αρχή.
Αν περάσουν 8 ώρες και το κάψιμο δώσει τη θέση του στον πόνο, τότε δυστυχώς το έγκαυμα είναι γεγονός. Όμως μην απογοητεύεσαι γιατί και εκεί υπάρχει λύση: Χρησιμοποίησε μια καλή αλοιφή που θα το δροσίσει και θα σε ανακουφίσει, για παράδειγμα Bepanthol ή Aloe Vera. Επίσης το γιαούρτι, παραδοσιακό γιατροσόφι που ξέρουμε από τις μαμάδες μας, βοηθά.
Πάρε ένα αντιφλεγμονώδες για να περιοριστεί ο πόνος και ξεκίνα τα συστηματικά χλιαρά ή δροσερά ντους. Τώρα η κατάσταση θέλει τον χρόνο της και εσύ πρέπει να δείξεις υπομονή.
Σε καμία περίπτωση μην του βάλεις πάγο. Όσο και αν οι κολλητοί σου, σου προτείνουν κάτι τέτοιο, μην το κάνεις. Ο πάγος αντί να βοηθήσει το έγκαυμα τις πρώτες κρίσιμες ώρες, το ερεθίζει πιο πολύ και επιτείνει τον πόνο. Επομένως, μακριά!


Οι επόμενες μέρες
Εάν το έγκαυμα ήταν πρώτου βαθμού, τότε με την παραπάνω διαδικασία, μέσα σε λίγα 24ωρα θα έχεις επανέλθει πλήρως. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρχίσεις ξανά την ηλιοθεραπεία από το πρωί μέχρι το βράδυ, γιατί η υποτροπή είναι πάντα χειρότερη. Προσεχτικά, με καλό αντηλιακό και αν αντέχεις να το έχεις καλυμμένο για λίγες μέρες, μέχρι να θρέψει εντελώς, ακόμα καλύτερα.
Στην περίπτωση όμως, που το έγκαυμα είναι δεύτερου βαθμού, τότε αγαπητέ μου πρέπει να προσέξεις ακόμα περισσότερο. Πρώτον, η αποθεραπεία θα κρατήσει λίγο παραπάνω. Δεύτερον, μαζί με τα χλιαρά ντους, χρησιμοποίησε ξύδι με νερό και βάζε κομπρέσες στο τραύμα. Θα το επουλώσεις πολύ πιο γρήγορα.
Συνέχισε με τα παυσίπονα, σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν νιώσεις πονοκέφαλο, ή ανεβάσεις πυρετό, είναι από το έγκαυμα, μην ανησυχήσεις. Σε γενικές γραμμές πάντως, όσο θα διαρκεί το πρόβλημα, απέφυγε τα ξενύχτια και προσπάθησε να ξεκουραστείς όσο γίνεται περισσότερο, βοηθώντας έτσι την ανάπλαση του δέρματός σου.
Σιγά – σιγά το έγκαυμα θα επουλώνεται και αρχίσει να σχημστίζει φουσκάλες. Μην τις σπάσεις για κανένα λόγο. Ούτε θα σε ανακουφίσουν, αλλά θα πάνε και άλλο πίσω τη διαδικασία αποθεραπείας, ενώ θα κινδυνεύσεις με μόλυνση, καθώς τα εγκαύματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε μολύνσεις. Ξενερώνεις, βέβαια, που τις βλέπεις, αλλά τι να κάνουμε; Είπαμε, μην τις σπάσεις.


Συμβιβάσου με την ιδέα ότι, όταν το έγκαυμα φύγει τελείως, στο σημείο το κορμί σου θα ξεφλουδίσει. Για λίγο καιρό, το σημείο εκείνο είναι πιο μαλακό και άρα πρέπει να το προσέξεις για να μην ξαναπάθεις τα ίδια.
Πάντως, αν δεις ότι το έγκαυμα μετά τα πρώτα 24ωρα δεν υποχωρεί, μην διστάσεις. Πήγαινε στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας και άσε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Εσύ ότι ήταν να κάνεις το έκανες. Το μόνο που απομένει είναι να πάρεις το μάθημά σου και να είσαι πιο προσεκτικός την επόμενη φορά.


menslounge.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
 Για ότι παράπονα κλπ, μπορείτε να στείλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: