ΣΙΝΕ

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Κοτομπουκιές χωρίς... κοτόπουλο!!!

Αν και οι κοτομπουκιές της αμερικανικής εταιρείας Beyond Meat έχουν όψη, γεύση και μυρωδιά κοτόπουλου, στην πραγματικότητα δεν προέρχονται από πουλερικά. Αντίθετα, το προϊόν της Beyond Meat, το οποίο έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του σε σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ, περιέχει αποκλειστικά
φυτικά συστατικά, όπως σόγια, αρακά, καρότο και αλεύρι. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, είναι το πρώτο πραγματικό υποκατάστατο του κοτόπουλου αφού, ακόμη και ο πιο φανατικός κρεατοφάγος δεν θα καταλάβει πως αυτό που τρώει δεν περιέχει καθόλου λευκό κρέας.
Αν η εταιρεία κατάφερε να μιμηθεί με τέτοια επιτυχία τη γεύση και την οσμή του κοτόπουλου, αυτό οφείλεται στον τρόπο που παρασκευάζει το προϊόν της - ο οποίος αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι και η Beyond Meat έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης του. Έτσι, αντί για πτηνοτροφείο, το εργοστάσιο της εταιρείας μοιάζει περισσότερο με ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο, όπου τεράστια μηχανήματα αλέθουν τις φυτικές πρώτες ύλες, τις ανακατεύουν, και τις υποβάλλουν σε θερμική επεξεργασία μέχρι το μίγμα να ψυχθεί και να αποκτήσεις τις επιθυμητές ιδιότητες. Στη συνέχεια, ο «χυλός» ψύχεται και παίρνει τη μορφή «κοτομπουκιών».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Μιζούρι, στον συγκεκριμένο τρόπο κατεργασίας δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα, ενώ τα φυτικά συστατικά δεν προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Έτσι, το υποκατάστατο του πουλερικού είναι απόλυτα υγιεινό, χωρίς μάλιστα να περιέχει αντιβιοτικά ή κορεσμένα λιπαρά όπως το κανονικό κοτόπουλο, η κατανάλωση του οποίου ανεβάζει τη χοληστερίνη. Επιπλέον, οι κοτομπουκιές είναι το ίδιες πλούσιες σε πρωτεΐνες όσο και το κανονικό κρέας, με το κόστος παραγωγής τους να μην είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Η Beyond Meat ιδρύθηκε πριν από λίγα χρόνια από τον Ethan Brown, έναν επιχειρηματία που παλιότερα είχε αγοράσει μία πτηνοτροφική μονάδα στο Μέριλαντ. Ζώντας από πρώτο χέρι τις συνθήκες εκτροφής και σφαγής των πουλερικών, όταν έμαθε για την τεχνολογία του πανεπιστημίου του Μιζούρι αποφάσισε να την αξιοποιήσει εμπορικά και να πουλήσει τη μονάδα που είχε μέχρι τότε. Φυτοφάγος πλέον και ο ίδιος, βρήκε τα υπόλοιπα κεφάλαια από επίσης φανατικό πολέμιο της κρεατοφαγίας - τον Biz Stone, έναν από τους τρεις ιδρυτές του Twitter.
O Stone δηλώνει ότι η Beyond Meat θα κυκλοφορήσει σύντομα και άλλα προϊόντα, με σκοπό να φέρει την επανάσταση στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και να μειώσει την παγκόσμια κατανάλωση κρέατος. Aλλωστε, πέρα από τις όποιες ενστάσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, είναι γνωστό ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες αποτελούν μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μάλιστα, έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2006 υπολόγιζε ότι αυτές οι μονάδες ευθύνονται κάθε χρόνο για το 18% των αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.


Seleo.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
 Για ότι παράπονα κλπ, μπορείτε να στείλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: