ΣΙΝΕ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Η φτώχεια θέλει «γαλαντομίες» - Προκλητικές δαπάνες από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας!

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Κοζάνη η απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να εγκρίνει τη διάθεση ποσού 110.000 ευρώ για δαπάνες που σχετίζονται με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη.
To ποσό των 110.000 ευρώ ενέκρινε και θα ξοδέψει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως... συμμετοχή για τις δαπάνες που έχουν σχέση με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου την ερχόμενη εβδομάδα στην Κοζάνη, όπου θα εγκαινιάσει το ανακαινισμένο Επισκοπείο της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης. Κι αυτό όταν για την αποκατάσταση του Επισκοπείου η περιφέρεια έχει ξοδέψει ήδη το ποσό των 320.000 ευρώ.

Η έγκριση της δαπάνης των 110.000 ευρώ έχει γίνει με τρεις διαφορετικές αποφάσεις και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κοζάνη. Και αυτό όταν η περιοχή τους είναι η αρνητική πρωταθλήτρια στην ανεργία πανελλαδικά. Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα σημερινά επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το α' τρίμηνο του 2012, εμφανίζεται να κατέχει το δυσθεώρητο ποσοστό ανεργίας 28,5%, υψηλότερο από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας!
Ως συμμετοχή στις δαπάνες της επίσκεψης του Πατριάρχη ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Γ. Δάκης ενέκρινε χωριστά τα ποσά των... 60.000, των 20.000 και των 30.000 ευρώ.
Το πρώτο για δαπάνες μετακίνησης, φιλοξενίας, παράθεση δείπνου, προσφορά αναμνηστικών δώρων, τηλεοπτική κάλυψη (;) μετακίνησης εκπροσώπων (;).
Το δεύτερο χωριστά για τα έξοδα της αντιπεριφέρειας Κοζάνης και το τρίτο για την απόδοση τιμών «σύμφωνα με τον κανονισμό τιμητικών διακρίσεων της περιφέρειας, προκειμένου να ανταποκριθεί στους κανόνες της εθιμοτυπίας», όπως αναφέρεται.
Τα παραπάνω έξοδα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και επικρίσεις στα τοπικά ΜΜΕ, οι οποίες φυσικά ουδόλως έχουν να κάνουν με το πρόσωπο του Πατριάρχη.


Εχει φιλοξενήσει σημαντικά γεγονότα
Τρεις αιώνες ιστορίας για το Επισκοπείο
Η ιστορία του Επισκοπείου ξεκινά από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ο επίσκοπος Μελέτιος αγόρασε με δικά του χρήματα μια έκταση και έχτισε το Επισκοπείο. Αρκετά χρόνια μετά, ο Επίσκοπος Βενιαμίν (1815-1850) αγόρασε νέα έκταση, όπου χτίστηκαν βοηθητικά κτίρια, ενώ υλοποιούνταν διαρκώς και νέες παρεμβάσεις για τον καλλωπισμό του. Το 1904 το επισκέφθηκε ο Παύλος Μελάς, κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιοδείας του στη Μακεδονία. Εκεί συνεδρίασε με τους προκρίτους της πόλης για τη στρατολόγηση εθελοντών και τη μεταφορά όπλων. Από την επίσκεψη αυτή, μάλιστα, διασώζεται σκαρίφημα του κτιρίου που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Μακεδονομάχος.
Στις 11 Οκτωβρίου του 1912, ο ελληνικός στρατός μπήκε απελευθερωτής στην Κοζάνη και ο Μητροπολίτης Φώτιος υποδέχτηκε το πανηγυρικό γεγονός, ενώ δεξιώθηκε τον διάδοχο του Βασιλιά, Κωνσταντίνο, ο οποίος κατέλυσε με το επιτελείο στρατού στο Επισκοπείο. Το 1919 εγκαταστάθηκαν στο κτίριο οι υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης και αμέσως μετά μετατράπηκε σε νοσοκομείο. Στη γερμανική κατοχή (1941-1944) καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και επί Μητροπολίτη Κωνσταντίνου Πλατή (1945-1957) πραγματοποιήθηκαν ριζικές αλλαγές και επισκευές, ενώ επί Μητροπολίτη Διονυσίου Ψαριανού έγιναν νέες εργασίες.
Τελικά, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη στέγαση των λειτουργιών της Μητρόπολης στο Επισκοπείο πραγματοποιήθηκαν νέες παρεμβάσεις αποκατάστασης με την έγκριση και του υπουργείου Πολιτισμού.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
ethnos.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
 Για ότι παράπονα κλπ, μπορείτε να στείλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: